Reizen naar Letland: Reisadvies

Reist u naar Letland? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Letland

Informatie over vervoer in Letland.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid / info wegen

 

Vanaf 15/02/2024 is het verboden om zich met een in de Russische Federatie ingeschreven voertuig op het Letse grondgebied te bevinden, ongeacht de nationaliteit van de eigenaar of de bestuurder. Op het overtreden van deze regel staat een geldboete en het voertuig zal worden in beslag genomen.

Eenmalige transit met een in de Russische Federatie ingeschreven voertuig is toegelaten, voor zover het voertuig Letland niet vanuit de Russische Federatie of Wit-Rusland binnenkomt, het minder dan 24u in Letland blijft, en de gegevens van voertuig en bestuurder op voorhand worden doorgegeven via het Directoraat voor Verkeersveiligheid (CSDD) (website: https://www.csdd.lv/en/).

Letland heeft weinig autosnelwegen, waardoor personenwagens de secundaire wegen delen met fietsen, tractors en zwaar vrachtvervoer. Voorzichtigheid in het verkeer en aangepaste snelheid is van groot belang. Kleinere wegen zijn vaak niet geasfalteerd.

Rijden met de lichten aan is het gehele jaar door verplicht. Verder moet er in elke wagen een gevarendriehoek, een brandblusapparaat en een reisapotheek aanwezig zijn.

Winterbanden zijn verplicht tussen 1 december en 1 april. Het is ook aan te raden antivriesmiddel en eventueel een sneeuwschop in de wagen te hebben.

De "groene kaart" is erkend in Letland.

Opgelet: Hoewel de procedure vaststelling door minnelijke schikking na een verkeersongeval in theorie bestaat, is de tussenkomst van de politie in de praktijk bijna altijd vereist. Verplaats uw voertuig niet zolang de politie daarvoor geen toestemming gegeven heeft, tenzij u hierdoor iemand in gevaar brengt. U kunt de hulpdiensten contacteren op het nummer 112 vanaf uw gsm. Vanaf een vaste telefoon belt u 01 voor de brandweer, 02 voor de politie en 03 voor een ambulance.

Taxi in Riga

Indien u een taxi wenst te nemen, kies enkel een erkende firma en vraag steeds een ontvangstbewijs. Enkele gekende taxibedrijven:

  • Baltic Taxi: +371 2000 8500
  • Red Cab: +371 6000 8383

 
Veiligheid / info luchtvaart

Rechtstreekse vluchten worden aangeboden tussen België en Letland:
Tussen Riga en Brussel: door Air Baltic
Tussen Riga en Brussels South (Charleroi): door Ryanair


Air Baltic biedt ook binnenlandse vluchten aan.
Informatie over uw rechten bij langdurige vertragingen of annuleringen vindt u op de 
website van de Europese Commissie

 

Veiligheid / info scheepvaart

Vanuit Riga en Ventspils zijn er ferrymaatschappijen die een verbinding verzekeren met Zweden of Duitsland.

 
Veiligheid / info treinverkeer en busverkeer

Het spoornet strekt niet tot alle uithoeken van het land, maar is goedkoop (Letse spoorwegen: https://www.ldz.lv/en ). Alle steden kunnen bereikt worden per bus.