Reizen naar Libanon: Reisadvies

Reist u naar Libanon? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Libanon

Informatie over gezondheid en hygiëne in Libanon.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Algemeen

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

Gezien de huidige situatie in Syrië, en de veelvuldige verplaatsingen van de Syrische bevolking in de hele regio en het immunisatieniveau in belangrijke gebieden, wordt het risico van verdere internationale spreiding van wild poliovirus type 1 in de hele regio als hoog beschouwd.

In Beiroet zijn er talrijke apotheken en goede ziekenhuizen.

Soms worden namaakgeneesmiddelen verkocht in Libanon. Daarom is het aanbevolen om te controleren of geneesmiddelenverpakkingen verzegeld zijn, of zo mogelijk eigen geneesmiddelen mee te brengen.

Bij opname in een ziekenhuis dient een hoge waarborg betaald te worden en medische consultaties zijn vrij duur. Het is sterk aanbevolen om voor het vertrek een verzekering af te sluiten die medische zorgen en repatriëring om medische redenen dekt.


Veiligheid water en voedsel

Cholera-epidemie

Op 6 oktober 2022 werd een eerste geval van cholera officieel vastgesteld in Libanon. Sindsdien is het aantal gevallen exponentieel toegenomen. De gevallen bevinden zich voornamelijk in het noorden van Libanon en in de Beka-vallei. De epidemie breidt zich echter geleidelijk uit naar het hele land.

Cholera is een bacteriële infectie die voornamelijk wordt overgedragen via besmet voedsel of water. Daarom is het sterk aanbevolen om elementaire hygiënische maatregelen na te leven (regelmatig reinigen van de handen, enz.), flessenwater te gebruiken en voedsel correct te koken.

Het is sterk afgeraden om kraanwater te drinken. Gebruik bij voorkeur flessenwater of gekookt mineraalwater en dranken die geopend zijn in uw aanwezigheid.

Voor meer informatie over de situatie in Libanon: Cholera Surveillance in Lebanon (moph.gov.lb).

Onderbreking van de koudeketen

Let op waar je eet en wat je consumeert. De koudeketen wordt niet altijd gerespecteerd.


Inentingen en vaccins

Zie deze website


Bijzondere gezondheidsrisico's

Cholera

Zie hoger.

Reizigersdiarree

Reizigersdiarree komt veelvuldig voor in Libanon. Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Zorg ervoor dat u niet uitdroogt, als u diarree hebt. Gebruik hiervoor speciale zoutoplossingen, die u bij de apotheek kunt kopen. 

Gele koorts

Indien u vanuit België vertrekt, is een vaccinatie tegen gele koorts niet vereist. Indien u evenwel vanuit een ander land afreist, waar gele koorts kan voorkomen (Afrika, Zuid-Amerika) dient u gevaccineerd te zijn en dit vanaf de leeftijd van 1 jaar.

HIV, hepatitis A en B

 Het risico op hiv-besmetting bij onbeschermd seksueel contact is betrekkelijk groot in Libanon, temeer omdat veel mensen er zich niet laten testen en goede, op risicogroepen gerichte voorlichtingscampagnes onbestaande zijn. Het is aangewezen gevaccineerd te zijn tegen hepatitis A en B.

Giardisis

Dit is een parasiet die verspreid wordt via slecht gewassen groenten (vooral peterselie). Symptomen: hardnekkige diarree, vermoeidheid, gezwollen buik. Medische behandeling is noodzakelijk.

Wormen

Dikwijls het resultaat van het eten van rauw vlees. Het is beter geen "Kibbé nayé" (Libanese specialiteit met rauw gehakt) te eten.

Kwallenbeten

Weinig frequent, maar kunnen voorkomen bij het zwemmen in zee. Wat te doen? Vraag de redders om hulp en was de de wonde eerst te wassen met koud water voordat u er een lotion op aanbrengt. Wend u vervolgens tot een arts of een ziekenhuis voor medische hulp.

Schorpioensteken/slangenbeten

Schorpioenen en slangen komen voor in bergachtige streken en op archeologische plaatsen. Breng eventueel een uitzuigpompje voor insectenbeten mee. Als u door een slang gebeten wordt: de wonde eerst ontsmetten en vervolgens een tourniquet aanbrengen boven de beet om te voorkomen dat het gif zich verspreidt, beweeg zo weinig mogelijk. Voor een schorpioensteek is een ijskompres de beste noodoplossing. Zoek in beide gevallen onmiddellijk een arts of ziekenhuis op voor medische hulp.

Veel voorkomende infecties

Schimmelaandoeningen (veroorzaakt door de warmte en vochtigheid), Brucella (verspreid door besmette melkproducten), hepatitis A (verspreid door besmet water of voedsel).

Minder voorkomende infecties

Hondsdolheid, tetanus.