Reizen naar Liberia: Reisadvies

Reist u naar Liberia? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Liberia

Informatie over de algemene veiligheid in Liberia.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Algemene veiligheid

Sinds het einde van de burgeroorlog in 2003 is de veiligheidstoestand in het land globaal verbeterd en de VN missie (MINUL) heeft in 2017 het land kunnen verlaten. De veiligheid blijft toch fragiel. Niet-essentiële reizen in de grensstreek met Ivoorkust worden afgeraden. Samenscholingen kunnen, in het hele land, snel gewelddadig worden en moeten dus vermeden worden. Op het platteland, meer bepaald in de mijnbouw en in de rubberplantages, gebeuren er regelmatig gewelddadige incidenten.

Criminaliteit

Het wordt ten stelligste afgeraden zich alleen te verplaatsen in het binnenland, ongeacht het tijdstip van de dag. De stijgende criminaliteit gaat dikwijls gepaard met geweld. Reizigers en buitenlanders zijn hiervan dikwijls het slachtoffer. Gewapende overvallen, diefstallen en inbraken in auto's zijn mogelijk. Verplaatsingen na valavond, vooral in het binnenland, zijn af te raden.

Het wordt aangeraden om steeds een identiteitsbewijs met foto bij zich te dragen en bij voorkeur ook een kopie van het paspoort. De lokale politie die nog niet echt professioneel is, beschikt niet over de nodige manschappen en middelen om de strijd tegen criminaliteit aan te gaan.

Transportrisico's

Rijgewoonten kunnen onvoorspelbaar zijn en er zijn bijna geen verkeersborden. De aanwezigheid van voetgangers en zwerfdieren langs wegen kan een extra gevaar vormen. Het wordt afgeraden om 's nachts te rijden: wegen zijn over het algemeen niet verlicht en auto's rijden met alle lichten uit. Reizigers 's nachts hebben ook meer kans om illegale wegversperringen of checkpoints te kruisen.

Natuurlijke gevaren

Stortregens tussen mei en november kunnen overstromingen en aardverschuivingen veroorzaken. Wegen zijn dan vaak niet meer bruikbaar en essentiële diensten kunnen worden verstoord. Gedurende de rest van het jaar kan een stofbelaste wind (de harmattan) de zichtbaarheid verminderen. Het wordt aanbevolen om naar de weersvoorspelling te informeren.

Terroristische dreiging

Gezien de regionale context kan het risico van terrorisme in Liberia niet worden uitgesloten. De aanslagen van Grand Bassam in 2016 in het naburige Ivoorkust en recente gebeurtenissen in Burkina Faso hebben aangetoond dat terroristische groepen in de regio zich richten op uitgaansgelegenheden en hotels waar buitenlanders verblijven. Het wordt aanbevolen om de grootste waakzaamheid in acht te nemen en ervoor te zorgen dat de toegang tot deze plaatsen veilig is.