Reizen naar Libië: Reisadvies

Reist u naar Libië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Libië

Praktische info over reizen in Libië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website.

Visa

Om een visum voor Libië te verkrijgen, moet u de volgende formaliteiten vervullen:

  • In het bezit zijn van een uitnodiging die verstuurd is vanuit Libië (reisagentschap of andere). De Belgische Ambassade levert geen dergelijke uitnodigingen af.
  • Het visum kan aangevraagd worden bij de Ambassade van Libië in Brussel. Men kan best op voorhand contact nemen, het consulaat is meerdere dagen per week gesloten. De regels om een visum te bekomen zijn verstrengd, alsook de voorwaarden voor een verblijf ter plaatse. Aangezien de wachttijden soms lang oplopen kan u het visum best tijdig aanvragen.  

Libië binnenkomen over de weg is alleen toegestaan via de grenspost van Ras Jadir (Tunesië/Libië) en Amsaad (Egypte/Libië). In voorkomend geval moet de grenspost vermeld staan op het visum. Alle andere grensposten (met name die aan de grens met Algerije, Niger, Tsjaad en Soedan) zijn in principe gesloten voor niet-onderdanen van deze landen.

Voor de visumafgifte eist Libië niet langer dat de Belgische paspoorten naar het Arabisch vertaald worden.

Rijbewijs

De formaliteiten voor de tijdelijke invoer van een voertuig zijn vrij ingewikkeld. Men moet in het bezit zijn van een internationaal rijbewijs. Om in het land te mogen rondrijden zijn een speciale vergunning en een Libische verzekering vereist. Tevens moeten er aan de grens tijdelijke Libische nummerplaten verkregen worden.

Betaalmiddelen

Het gebruik van kredietkaarten staat nog in de kinderschoenen. Ze kunnen enkel in de belangrijkste hotels in de grote steden gebruikt worden. Er zijn verschillende geldautomaten te vinden in de hoofdstad, elders is men is verplicht valuta mee te nemen (vb. euro's). De munteenheid in Libië is Libische Dinar (LYD), gelieve voor de wisselkoersen uw bank of wisselagent te consulteren. In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170).

Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk.

Gsm / Communicatiefaciliteiten

Alleen ‘Proximus postpaid’ en ‘Carrefour prepaid mobile holiday’ bieden roaming aan in Libië.

Huisdieren

Het inentingsboekje dient in orde te zijn. Er is geen quarantaine.

Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende (privé)maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Bipatride Belgo-Libiërs dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden. 

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies terzake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire noodgevallen.

De Ambassade van België in Tripoli is gesloten sinds maart 2015. De Ambassade van België in Tunis is bevoegd voor Libië.