Reizen naar Litouwen: Reisadvies

Reist u naar Litouwen? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Litouwen

Informatie over gezondheid en hygiëne in Litouwen
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen. Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.

Kosten/infrastructuur medische verzorging

Geen specifieke bemerkingen. De lokale ziekenhuisinfrastructuur beantwoordt aan de normen voor noodopname.

Nuttige telefoonnummers:

  • Brandweer: 01
  • Politie: 02
  • Dokter en Ambulance: 03
  • Algemeen noodnummer: 112

Denk eraan te voorzien in een degelijke reisapotheek.

Drinkwater en voeding

Geen bijzondere opmerkingen.

Inentingen

Zie deze pagina.

Bijzondere gezondheidsrisico's

Teken-encephalitis

Ieder jaar komen er enkele gevallen voor van teken-encephalitis. Vaccinatie wordt daarom ten stelligste aangeraden en men dient hiervoor extra voorzichtig te zijn wanneer men gaat wandelen in de bossen.

Tuberculose

Voor info i.v.m. tuberculose zie het Instituut voor Tropische Geneeskunde, de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VRGT) op het nummer  02/512.54.55  of “ la Fondation contre les Affections respiratoires et pour l'Education à la Santé (FARES)” op het nummer  02/512.29.36.

Uitvoerige informatie vindt u terug in de rubriek "Alles weten over influenza", op de websites van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid
(Health en Influenza), van de Wereldgezondheidsorganisatie, het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de Voedselketen, FAVV of de Wereldorganisatie van Diergezondheid, O.I.E.