Reizen naar Litouwen: Reisadvies

Reist u naar Litouwen? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Litouwen

Informatie over vervoer in Litouwen
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid / info wegen

Bij voertuigen is gedurende het hele jaar steeds het rijden met lichten verplicht.

Zomerbanden zijn verboden tijdens de periode van 10 november tot 1 april en winterbanden zijn verboden vanaf 10 april tot 1 november. (De periodes van 1 tot 10 april en van 1 tot 10 november worden als overgangsperiode beschouwd.)

Sinds zondag 17 september 2023 worden (in Rusland geregistreerde) voertuigen met Russische nummerplaten teruggestuurd naar het niet-EU-land waar ze vandaan komen, ongeacht of dat Rusland of een ander land is (ook wanneer de bestuurder van de auto geen burger van de Russische Federatie is). Er geldt ook een verbod op de invoer van in Rusland geregistreerde personenauto's.

Litouwen kent een opvallend groot aantal verkeersongevallen met dodelijke afloop. Op de weg is extra waakzaamheid geboden.

Opgelet: Hoewel de procedure vaststelling door minnelijke schikking na een verkeersongeval in theorie bestaat, is de tussenkomst van de politie in de praktijk bijna altijd vereist, en zeker als er slachtoffers of gewonden zijn. Verplaats uw voertuig niet zolang de politie daarvoor geen toestemming gegeven heeft, tenzij u hierdoor iemand in gevaar brengt.

De algemene staat van de wegen is aanvaardbaar tot zeer goed.

Snelheidsbeperkingen (tenzij anders aangegeven): 50km/u in bebouwde kom, 90km/u buiten de bebouwde kom, 130km/u op autosnelwegen van 1 april tot 1 november en 110km/u op autosnelwegen gedurende de rest van het jaar. Deze snelheid wordt ook volgens het traject gemoduleerd. Op de snelweg tussen Vilnius en Kaunas geldt een beperking tot 100 km/u.

U wordt geadviseerd gebruik te maken van grote taxibedrijven (vooraf bestellen komt goedkoper uit), een taxi zonder taximeter is af te raden. 

Veiligheid / info luchtvaart

Geen specifieke bemerkingen

Websites internationale luchthavens

Website van de Europese Commissie:
http://ec.europa.eu/transport/air-ban/list_nl.htm

Veiligheid / info scheepvaart

Geen bijzondere opmerkingen.

Veiligheid / info treinverkeer en busverkeer

Treinen en bussen zijn relatief veilig. Wel dient u op te letten voor zakkenrollers.