Reizen naar Luxemburg: Reisadvies

Reist u naar Luxemburg? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Luxemburg

Informatie over vervoer in Luxemburg.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Wegennetwerk

Als u met de auto door Europa reist, vergeet niet dat de verkeersregels per land verschillen. Touring geeft een overzicht

Rijomstandigheden en rijgedrag zijn vergelijkbaar met België.

Sinds 1 oktober 2012 voorziet het verkeersreglement dat, in geval van winterse weersomstandigheden (ijs, samengepakte sneeuw, smeltende sneeuw, lagen ijzel of rijmplekken), een motorvoertuig moet uitgerust zijn met winterbanden (banden M & S) wanneer het op de openbare weg wordt bestuurd. Meer info hier.

Snelheidsbeperkingen 

  • Binnen agglomeraties is het voor bestuurders van voertuigen verboden een snelheid van 50km/u te overschrijden, tenzij tegengestelde bewegwijzering.
  • Buiten agglomeraties is het verboden een snelheid van 90km/u te overschrijden, tenzij tegengestelde bewegwijzering.
  • Op autosnelwegen is de maximumsnelheid 130km/u, verminderd in geval van regen of andere neerslag tot 110 km/u, tenzij tegengestelde bewegwijzering.
  • Voor vrachtwagens, bussen en touringcars is de maximumsnelheid 75km/u buiten agglomeraties en 90km/u op autosnelwegen.

Bij ernstig verkeersongeval, bel het noodnummer 112 (brandweer en ziekenwagen) en/of 113 (groothertogelijke politie)
Wegenhulp: 26-000
Wegcode
Automobile Club van het Groothertogdom Luxemburg: www.acl.lu

 
Luchtvervoer

Luxair is de nationale luchtvaartmaatschappij (www.luxair.lu). Verschillende internationale luchtvaartmaatschappijen organiseren vluchten van en naar de luchthaven van Luxemburg (www.lux-airport.lu).

 
Vervoer op de waterwegen

Informatie beschikbaar bij de Ministerie van Transport: www.mt.public.lu

 
Openbaar vervoer

Openbaar vervoer (trein en bus) is goed ontwikkeld en kan gemakkelijk en goedkoop gebruikt worden om zich in het land te verplaatsen (www.mobiliteit.lu). Treinverbindingen met omringende landen zijn ook uitstekend (www.cfl.lu).

 
Andere vervoersmiddelen

Officiële taxi's zijn veilig, maar de ritprijs blijft duur.

Een serieuze inspanning wordt gedaan om het gebruik van de fiets te bevorderen. Luxemburg-stad en andere Luxemburgse steden hebben veel docking stations geïnstalleerd waar fietsen in selfservice verkrijgbaar zijn. Meer info over hoe zich binnen het Groothertogdom Luxemburg met de fiets te verplaatsen hier

Carpoolen wordt aangemoedigd. Meer info hier