Reizen naar Madagaskar: Reisadvies

Reist u naar Madagaskar? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Madagaskar

Informatie over de algemene veiligheid in Madagaskar
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Er kunnen politieke spanningen optreden en verhoogde waakzaamheid is nodig. Vermijd demonstraties of grote bijeenkomsten en volg de instructies van de lokale autoriteiten. Het is aangeraden om de actuele ontwikkelingen en veiligheidssituatie op de voet te volgen via de lokale media, hoteleigenaars of reisagenten.

Criminaliteit

Gewelddadige (gewapende) overvallen in zowel het binnenland als in alle grote steden van het eiland komen frequent voor. Ook in natuurreservaten en op stranden vinden berovingen plaats.

Bij aankomst op de luchthaven is het aangeraden om naar uw touroperator te gaan en geen bagage of reisdocumenten aan onbekenden toe te vertrouwen (zoals bijvoorbeeld niet erkende taxi's, enz.). Het is aan te raden om op voorhand de raad van de reisorganisatoren en de directie van de nationale parken in te winnen en zeer waakzaam te zijn op afgelegen plekken.

Ook zakkenrollen, (gauw)diefstallen en diefstallen uit wagens komen veel voor en moeten tot waakzaamheid aanzetten. Diefstal is vaak het voornaamste motief, maar dit kan soms gepaard gaan met geweld. 

Het wordt ten stelligste afgeraden om zich ’s nachts buiten de steden te verplaatsen: er worden soms illegale wegversperringen gesignaleerd waar het tot gewelddadige overvallen kan komen.

Er is een opvallende en onrustwekkende trend van moorden op Europese burgers, die vooral gepleegd worden door personen met wie een vertrouwensband – initieel al dan niet met malafide bedoelingen – is opgebouwd.

Bepaalde voorzorgsmaatregelen zijn nodig: vermijd 's nachts in de buitenwijken van de stad of op het strand te wandelen, maak uw verplaatsingen op de weg enkel overdag, verzeker u ervan te allen tijde een fotokopie op zak te hebben van uw identiteitspapieren, rijbewijs en geldig verblijfsvisum, draag geen waardevolle voorwerpen (sierraden, etc.) of de volledige som van uw vakantiegeld op zak. Bied geen weerstand indien u overvallen wordt.

In de volgende gebieden is er een verhoogd risico op gewelddaden:

  • De zuidoostelijke regio Anosy/Betroka, waar regelmatig schietpartijen plaatsvinden tussen politie en gewapende bendes.
  • Plage de la Batterie, ten noorden van Toliara.
  • Gewapende bendes zijn ook actief op en rond de rivier Tsiribihina.