Reizen naar Malawi: Reisadvies

Reist u naar Malawi? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Malawi

Informatie over gezondheid en hygiëne in Malawi.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om de risico’s op uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

Kosten/infrastructuur medische verzorging

De kwaliteit van de medische verstrekkingen in de ziekenhuizen is niet vergelijkbaar met deze in België. Het advies om voor ernstigere aandoeningen naar Zuid-Afrika te reizen of meteen tot repatriëring over te gaan blijft geldig. Ook op dit vlak is een degelijke verzekering ten zeerste aangeraden. Vergeet niet een reisapotheek mee te nemen!

 
Veiligheid water en voedsel

Drink nooit leidingwater, tenzij het vooraf gekookt werd. In de internationale hotels loopt men weinig risico op infectie, maar in meer afgelegen gebieden is de situatie problematischer. Men moet erop letten enkel water te drinken uit flessen die op het moment zelf worden opengeschroefd, en enkel gekookt voedsel te eten. Salade, rauwe groenten, vis of vlees geven gemakkelijk aanleiding tot problemen.

COVID-19

Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.

Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.  Reizigers die Malawi binnenkomen of doorreizen hoeven geen vaccinatiebewijs of een negatieve COVID-19 testuitslag meer te tonen.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt.  Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken.  Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen.  Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.”

 
Inentingen en vaccins

Zie deze pagina

Polio

Poliovaccinatie is verplicht voor alle reizigers die langer dan vier weken verblijven in dit land. De vaccinatie moet minstens vier weken en maximaal twaalf maanden voor het verlaten van het land toegediend en geregistreerd worden in een Internationaal Bewijs van Inenting en Profylaxe.

 

Bijzondere gezondheidsrisico's


Malaria

Malaria is in Malawi endemisch. Het is ten stelligste aan te raden onder een muggennet te slapen, een muggenwerend product met DEET te gebruiken en een profylactisch middel in te nemen voor korte verblijven, hoewel dit geen enkele garantie op immuniteit biedt. Deze tabletten worden aanbevolen met als doel het lichaam voor te bereiden op de medicijnen die het zal toegediend krijgen op het ogenblik dat de ziekte werkelijk wordt opgelopen. Er is verhoogd risico op malaria na hevige regenval. U wordt ten stelligste aangeraden de ernst van een malariabesmetting niet te onderschatten. In functie van uw algemene gezondheidstoestand, zal uw arts u de meest aangewezen behandeling voorschrijven.

Dengue-koorts

Dengue-koorts is een virale infectie die verspreid wordt door muggen die vooral overdag en aan het begin van de avond steken. Dengue komt vooral voor in het regenseizoen. Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijks huiduitslag. Er bestaat geen vaccin voor. Omdat dengue gevaarlijk en in sommige gevallen zelfs dodelijk kan zijn, is het belangrijk om bij de constatering van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen en zich steeds tegen muggen te beschermen (een muggenwerend product met DEET gebruiken, onder een muskietnet slapen, lange kledij dragen). Er zijn tot hiertoe geen gevallen gekend van Dengue in Malawi.

Cholera

Er zijn regelmatig cholera-uitbraken in Malawi. Cholera is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie. De ziekte wordt vooral overgebracht door vervuild drinkwater of voedsel. Veel voorkomende besmettingsrisico’s zijn het drinken van leidingwater en het eten van voedsel dat niet goed is bereid. Denk bijvoorbeeld aan fruit en groente dat met besmet water is gewassen. Drink geen water uit de kraan en let goed op waar u eet. Kijk voor meer informatie over cholera op de website van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Ter preventie van dehydratie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, die bij de apotheek verkrijgbaar zijn. Men vermijdt best de antidiarreïca die in lokale apotheken verkocht worden, die zijn meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk.

Gele koorts

Vaccinatie tegen gele koorts is niet verplicht voor Malawi, tenzij u uit een land komt waar gele koorts aanwezig is.

Aids, hepatitis B en C

Het aantal seropositieven is in Malawi zeer hoog en seksueel overdraagbare aandoeningen zijn er zeer verspreid. Het is absoluut noodzakelijk te zorgen voor voldoende bescherming. Afgezien daarvan is de grootste voorzichtigheid geboden bij

 bloedtransfusies, waarvoor evacuatie naar Zuid-Afrika of naar Europa nog het veiligste is.

Bilharziose

Blootsvoets wandelen in stilstaand water is sterk afgeraden.