Reizen naar Malawi: Reisadvies

Reist u naar Malawi? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Malawi

Praktische info over reizen in Malawi.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Documenten

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website.


Rijbewijs

Voor alle landen van de jurisdictie geldt dat voor korte verblijven een Belgisch of Internationaal rijbewijs volstaat. Bij langer verblijf kunnen die worden geconverteerd in een lokaal rijbewijs


Betaalmiddelen

Cash is de meest courante betaalwijze. De munteenheid in Malawi is de Malawische Kwacha. Gelieve voor de wisselkoersen uw bank of wisselagent te consulteren. Bank- en kredietkaarten worden hoe langer hoe meer gebruikt maar meestal in grote warenhuizen, supermarkten en internationale hotels. Voor betaling met kredietkaarten wordt een extra kost van 5% aangerekend. De bankautomaten werken prima, en men kan er lokale munt ophalen met Visa, Master Card of Maestro. American Express is minder geaccepteerd. In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170).


Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van drie maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk.


Gsm en communicatiefaciliteiten

Er zijn diverse telecommunicatieoperatoren actief. Celtelefoons worden zeer veel gebruikt omdat de netwerken nieuwer zijn dan die van de landlijnen en dus betrouwbaarder. Het is heel gemakkelijk om zich een lokale simkaart aan te schaffen. Post-paid Belgische abonnementen met roaming kunnen er eveneens gebruikt worden. Roamingfaciliteiten zijn ruim aanwezig. Internetcafés zijn wijd verspreid.


Huisdieren

Huisdieren moeten gevaccineerd zijn en de nodige veterinaire attesten ervan moeten kunnen voorgelegd worden. Het Ministerie reikt vergunningen uit voor dieren die in regel zijn met de vaccinatie- en quarantainevoorschriften.


Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de ter zake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Bipatride Belgo-Malawi dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden. 

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies terzake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire noodgevallen.

In Malawi is er een Belgisch ereconsulaat in Lilongwe gevestigd. De bevoegde Belgische ambassade voor Malawi bevindt zich in Dar Es Salaam.