Reizen naar Malawi: Reisadvies

Reist u naar Malawi? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Malawi

Informatie over vervoer in Malawi
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid / info wegen

De grote verkeerswegen zijn in behoorlijke staat. Secundaire wegen kunnen problematisch zijn. De meeste zijn niet geasfalteerd en zitten vol kuilen, putten en greppels die tijdens hevige regenval onderlopen en zo een aanzienlijk verkeersrisico vormen. De lokale weggebruikers hebben een andere visie op de toepassing van verkeersregels dan automobilisten in Europa en aanrijdingen kunnen zich dus gemakkelijker voordoen. Traag rijden kan vele ongelukken voorkomen.Vermijd om's avonds te rijden. Portieren dienen te allen tijde op slot te zijn.

Neem nooit lifters mee en stop nooit voor onbekenden, zeker niet 's nachts. Veel hinderlagen zijn opgezet als autopannes. Als er eieren op de voorruit worden gekatapulteerd moet men vooral niet de ruitenwissers aanzetten (waardoor het zicht van de automobilist onmiddellijk tot nul gereduceerd wordt en hij zo tot stoppen en uitstappen wordt verplicht). Het stelen van auto-onderdelen komt ook voor, het is dus zaak de auto op een goed gefrequenteerde plaats te parkeren en als het mogelijk is, lokaal veiligheidspersoneel een fooi te beloven als ze op de wagen willen letten.

De tropische storm Freddy heeft in maart 2023 zware overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt waarbij honderden doden en gewonden zijn gevallen. Vooral het zuiden van het land werd zwaar getroffen. Huizen en wegen zijn weggespoeld of zwaar beschadigd. Veel gebieden zijn niet bereikbaar. De reiziger wordt aangeraden zich vooraf voldoende te informeren.

 
Veiligheid / info luchtvaart

Over kwaliteit en veiligheid van de lokale luchtvaartmaatschappijen valt niet te klagen. Geen van de in Malawi opererende luchttransportbedrijven is opgenomen op de risicolijstvan de Europese Commissie.

 
Veiligheid / info treinverkeer en busverkeer

Er zijn goede busdiensten die het hele land aandoen en die behoorlijk functioneren. Vanuit de hoofdstad Lilongwe vertrekken per dag reisbussen naar de steden in het Noorden en het Zuiden van het land. De tarieven verschillen naar gelang van de klasse waarin men reist, maar zijn, de afstanden in aanmerking genomen, tamelijk laag. Helaas gebeuren er van tijd tot tijd ernstige ongevallen met deze bussen.