Reizen naar de Malediven: Reisadvies

Reist u naar de Malediven? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in de Malediven

Informatie over gezondheid en hygiëne in de Malediven
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.

Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.


Basismaatregelen

  • Was vaak uw handen, zeker voor elke maaltijd.
  • Drink geen kraanwater, maar bij voorkeur water uit gesloten flessen.


Inentingen en vaccins

Zie deze pagina.


Malaria

Meer dan tien jaar geleden werd malaria uitgeroeid op de Malediven. Het risico om de ziekte te krijgen is derhalve uiterst gering.


Dengue

Dengue is een virale infectie overgebracht door muggen die tijdens de dag en de valavond steken. Er is een verhoogd risico tijdens het regenseizoen. Symptomen zijn hoge koorts, gewrichts- en spierpijn, alsook huiduitslag. Er bestaat geen vaccin tegen dengue. Aangezien deze ziekte gevaarlijk en soms dodelijk kan zijn, is het belangrijk om onmiddellijk een arts te raadplegen zodra voornoemde symptomen waargenomen worden. Men dient zich te beschermen tegen muskieten door middel van een muggenwerend product met DEET, onder een muskietennet te slapen en lange kledij te dragen.

Dengue is in volle expansie in de tropen en in mindere mate in dit land. Preventie: tref overdag schikkingen tegen muggenbeten. Consulteer de   tekst over dengue op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde.


Chikungunya

Chikungunya-koorts is een virale infectie verspreid door muggen die overdag steken (en vooral bij zonsopgang en -ondergang), voornamelijk tijdens het regenseizoen. Symptomen zijn hoge koorts, pijnlijke spieren en gewrichten alsook rode huidvlekken. Beschermingsmaatregelen: gebruik een muggenwerend product, slaap onder een muskietennet en draag lange kledij. Er bestaat geen specifieke behandeling, noch een vaccin tegen deze aandoening.


Diarree

Diarree is een frequent probleem op reis. Zelfs wanneer men in goede omstandigheden reist, ontsnapt men er zelden aan. Enkele raadgevingen en aangepaste medicatie in een reisapotheek zijn zeer nuttig. 

Om diarree te voorkomen/genezen, consulteer de tekst ‘reizigersdiarree’ in 
GEZOND OP REIS.


Zika

Het Zika-virus wordt overgedragen door de Aedes Aegypti-mug die vooral overdag steekt. In de meeste gevallen vertoont het virus geen symptomen, maar volgende symptomen kunnen zich voordoen: koorts, hoofdpijn, huiduitslag, spier- en gewrichtspijnen, moeheid en rode ogen. Reizigers wordt in het algemeen aangeraden om zich te beschermen tegen muggenbeten door het gebruik van een muggenwerend product met DEET te gebruiken, onder een muggennet te slapen, en door kleren met langen mouwen en lange broekspijpen te dragen.

Het virus is ook verantwoordelijk voor gevallen van microcefalie bij zuigelingen. Zwangere vrouwen en vrouwen die in de nabije toekomst zwanger wensen te worden, wordt dan ook gevraagd hun reis uit te stellen. Indien dit niet mogelijk is, dienen ze contact op te nemen met hun geneesheer en de nodige voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te treffen.

Als voorzorgsmaatregel wordt reizigers die terugkomen van een getroffen zone aangeraden om elk onbeschermd seksueel contact te vermijden gedurende twee maanden na terugkeer. 

Raadpleeg voor meer informatie de websites van de Wereldgezondheidsorganisatie, de FOD Volksgezondheid of het Instituut voor Tropische Geneeskunde.


Beoefenen van diepzeeduiken

Voor het beoefenen van diepzeeduiken is een medisch certificaat vereist. Vóór het vertrek is een medische consultatie aanbevolen. Om een decompressieongeval te voorkomen, is het belangrijk voldoende tijd te laten tussen de laatste duik en de vliegtuigreis.

Decompressiekamers zijn beschikbaar op bepaalde atollen en hotels (bron: Ministerie voor toerisme van de Malediven):

  • Alidhu Resort – Haa Alif Atoll (tel.: +960 6505500 / fax: +960 6501111 en +960 6505526)
  • Bandos Resort – North Male Atoll (tel: +960 6640088 / fax: +960 6643877)
  • Kuramathi Resort – North Alif Atoll (tel: +960 6660527 / fax: +960 6660556)
  • Kuredu – Lhaviyani Atoll (tel: +960 6620337 / fax: +960 6620332)
  • Shangri-La – Seenu Atoll (tel: +960 6897888 / fax: +960 6897999)


Kosten/infrastructuur medische verzorging

De medische infrastructuur op de Malediven is eerder beperkt. Er bevinden zich twee hospitalen (zonder trauma-afdeling) in Malé (soms op enkele uren reizen van het vakantieoord):

IGMH (Indira Gandhi Memorial Hospital)
Tel: +960 3335351 / +960 3316647
Fax: +960 3330049
Website

ADK (Abduarahman Don Kaleyfan) Hospital
Tel: +960 3300330
Fax: +960 3300242
Website

Bepaalde medische diensten zijn ook beschikbaar in een andere privé-kliniek op Malé:
AMDC Clinic (Azmi-Naeem Medical & Diagnostic Center)
Tel: +960 3325979
Fax: +960 3325978
Website


Mocht er zich een probleem voordoen tijdens uw verblijf in een toeristisch oord, verwittig dan de directie van het hotel die u zal bijstaan om de nodige schikkingen te treffen (bv. vervoer naar Malé).

In principe is er op elk eiland waar zich een vakantieoord bevindt, een huisarts aanwezig.