Reizen naar Maleisië: Reisadvies

Reist u naar Maleisië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Maleisië

Informatie over de algemene veiligheid in Maleisië
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Doorgaans kan in Maleisië zonder noemenswaardige problemen worden gereisd.

Niettemin worden alle reizen naar de noord- en oostkust van de deelstaat Sabah (vanaf Kudat tot Tawau) evenals de aangrenzende eilanden en maritieme zones (met inbegrip van Lankayan, Mabul, Pom Pom, Kapalai, Litigan, Sipadan en Mataking), afgeraden. Sinds enkele jaren bestaat er een verhoogd risico op ontvoering in deze regio. De Maleisische autoriteiten hebben deze regio onder het ESSCOM-mandaat (Eastern Sabah Security Command) geplaatst. Er is een verhoogde aanwezigheid van de ordediensten. Het betreft hier in het bijzonder de kuststreek, waar de lokale autoriteiten een nachtelijke avondklok hebben ingesteld voor reizen over zee. In het binnenland van Sabah kan men doorgaans zonder problemen reizen.

Ook in het grensgebied met Thailand is waakzaamheid geboden. In de zuidelijke provincies van Thailand komen immers aanslagen voor door strijders die naar autonomie streven. U wordt aangeraden om voor en tijdens uw reis de berichtgeving over dit gebied van nabij te volgen en de adviezen van de lokale en buitenlandse autoriteiten op te volgen.

Het is voor niet-Maleisiërs verboden om aan manifestaties deel te nemen. Wij raden u aldus ten sterkste aan om demonstraties en manifestaties te vermijden.

 
Terreurdreiging

De lokale autoriteiten geloven dat de terroristische dreiging in Maleisië de afgelopen jaren over het algemeen is afgenomen. De waarschijnlijkheid van een aanslag is echter nog steeds op het niveau "mogelijk" en de Maleisische politie heeft in het verleden regelmatig mensen gearresteerd die aanslagen voorbereidden. Druk bezochte plaatsen, gebedsplaatsen en overheidsgebouwen kunnen daarbij doelwitten zijn. Reizigers wordt daarom aangeraden een verhoogde waakzaamheid aan de dag te leggen, de lokale pers en internationale pers te volgen en alle instructies van de lokale autoriteiten na te leven.

 
Criminaliteit en misdadigheid

In Maleisië is voorzichtigheid geboden op openbare en toeristische plaatsen. Hoewel gewelddadige vormen van criminaliteit slechts in beperkte mate voorkomen, komt kleine criminaliteit veel voor. Vooral in Kuala Lumpur en andere stedelijke centra dienen voetgangers op hun hoede te zijn voor gauwdieven op motorfietsen of scooters, die het gemunt hebben op handtassen, fototoestellen en mobiele telefoons. Deze vorm van criminaliteit, ook wel “snatchings” genoemd, is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Verhoogde waakzaamheid is dan ook geboden. We raden reizigers aan om geen waardevolle items op zak te hebben. Om diefstal van reis- en identiteitsdocumenten te voorkomen, raden we aan om een kopie op zak te dragen en de originele documenten op een veilige plaats te bewaren. Ten slotte raden we reizigers aan om handtassen en dergelijke steeds weg van de straatkant te houden om de kans op “snatchings” te beperken.

 
Internetfraude

Internetfraude vanuit Maleisië komt veelvuldig voor. Maak geen geld over naar Maleisië aan personen die u enkel via het internet kent. Wees wantrouwig ten aanzien van zakenvoorstellen van onbekenden en personen die via sociale websites toenadering zoeken. In geval van nood kan de lokale politie bereikt worden op het nummer 999.