Reizen naar Maleisië: Reisadvies

Reist u naar Maleisië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Klimaat en rampen in Maleisië

Informatie over klimaat en rampen in Maleisië
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Klimaat en meteorologische fenomenen

Tropisch evenaarklimaat met regen het ganse jaar door. Enkel de oostkust kent meer regen tussen oktober en januari.


Haze

Maleisië heeft soms af te rekenen met "haze", vooral tussen augustus en oktober, maar soms ook tussen mei en juli. Een dikke, vuile mist die ontstaat door branden in Indonesië en Maleisië en door lokale vervuiling veroorzaakt de "haze". Dit verschijnsel veroorzaakt irritaties aan de ogen en aan de luchtwegen.

De ernst van het probleem varieert van regio tot regio en van dag tot dag. Reizigers die naar Maleisië willen reizen wordt aangeraden om vooraf na te gaan wat de condities inzake luchtkwaliteit in de regio van bestemming zijn.

Personen met ademhalingsproblemen wordt aangeraden om de getroffen gebieden te vermijden. Reizigers die door de getroffen gebieden reizen wordt aangeraden om verblijf in open lucht te beperken. Het dragen van een adequaat masker kan mogelijks enige bescherming bieden, maar de efficiëntie ervan is niet gegarandeerd.

De staat van de luchtkwaliteit kan nagegaan worden op de website van het Maleisische Ministerie voor milieu: http://apims.doe.gov.my/public_v2/api_table.html


Moesson

Tijdens het seizoen van de "kleine" noordoostelijke moesson, meestal vanaf oktober tot januari, kan de hevige en langdurige regenval leiden tot overstromingen en aardverschuivingen. Dit is in het bijzonder het geval langsheen de oostkust van het Maleisische schiereiland. De meeste toeristische accomodaties zijn in deze periode dan ook gesloten. Het is aan te bevelen de lokale pers te raadplegen over mogelijke onderbrekingen in het lokale lucht-, trein- en wegverkeer


Onweer

Frequent onweer kan het ganse jaar door uitbreken, meestal in de namiddag of de vooravond, en kunnen in de steden het verkeer behoorlijk in de war brengen of vertragen.


Frequente natuurrampen

Grote natuurrampen komen zelden voor. Indien een natuurramp zich zou voordien (er is een kleine kans voor uitlopers van een aardbeving of een tsunami, een wat grotere voor een overstroming), dan dienen de reizigers zo snel mogelijk contact op te nemen met hun familie of kennissen om hen gerust te stellen. Indien dit contact niet mogelijk is, dient de Belgische ambassade gecontacteerd te worden of het dichtstbijzijnd consulaat van een Schengen- of EU-staat.