Reizen naar Maleisië: Reisadvies

Reist u naar Maleisië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Maleisië

Informatie over vervoer in Maleisië
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid van de wegen

Maleisië beschikt over een uitstekende verkeersinfrastructuur met tal van autowegen waar overigens tol dient betaald te worden. Houd er rekening mee dat er links wordt gereden en dat er andere verkeers- en voorrangsregels gelden dan in België. U dient steeds op uw hoede te zijn voor onverwachte manoeuvres van andere bestuurders. Het verkeer in de hoofdstad en in andere belangrijke steden is zeer druk en soms chaotisch. Niet iedere weggebruiker respecteert de verkeersregels.

Taxi's

Taxi's vormen een relatief goedkoop verplaatsingsmiddel. Taxi's zijn verplicht voorzien van een meter, maar een aantal chauffeurs willen deze niet gebruiken en onderhandelen liefst een (hogere) vaste prijs voor een rit. Andere gebruiken soms een vervalste meter. Op sommige plaatsen kan u vooraf een ticket kopen in een taxikiosk, bv. in de luchthaven. Indien deze mogelijkheid geboden wordt, wordt aangeraden ervan gebruik te maken. Verder kunt u zich ook via de mobiele applicatie "Grab" (lokale variant van Uber) eenvoudig en relatief goedkoop verplaatsen.

Openbaar vervoer

In Kuala Lumpur kan u gebruik maken van twee metronetten en een monorail. Er is ook een snelle treinverbinding tussen het Centraal Station en de luchthaven (KLIA express). De stadsbussen zijn comfortabel en betrouwbaar. Hoewel modern en comfortabel, blijft het openbaar vervoersnet in de steden dun gespreid en beantwoordt het niet aan de reële noden van noch de bevolking, noch de toeristen. Diverse busmaatschappijen onderhouden vaste routes voor de verbindingen tussen de grote steden, en ook naar Singapore en Thailand. Het verdient evenwel de voorkeur kleinere maatschappijen met VIP-busjes te nemen voor langere trajecten, hun prijzen blijven redelijk, bovendien wordt meer comfort en een snellere reistijd geboden. Sommige maatschappijen nemen het niet zo nauw met het mechanisch onderhoud van hun bussen en hebben chauffeurs in dienst die weinig zijn opgeleid. Na enkele spectaculaire ongevallen hebben de autoriteiten ingegrepen en enkele van de zwartste schapen "tijdelijk" uit het verkeer genomen.

Veiligheid luchtvaart

Malaysia Airlines (MAS) behoort tot de veiligste maatschappijen ter wereld. Ook de low cost carrier Air Asia, die over zijn eigen terminal beschikt (LCCT), is betrouwbaar en goedkoop. Zie website van de Europese Commissie.

Veiligheid van de scheepvaart

Vanaf diverse plaatsen worden ferry's ingelegd naar de eilanden: deze zijn niet altijd even goed uitgerust. In de territoriale wateren komt piraterij voor.