Reizen naar Marokko: Reisadvies

Reist u naar Marokko? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Marokko

Informatie over gezondheid en hygiëne in Marokko.
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen echter voorkomen:

 • Was regelmatig de handen
 • Volg de lokale sanitaire maatregelen en instructies
 • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak
 • Hebt u geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van de elleboog
 • Blijf thuis als u ziek bent
 • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken
 • Respecteer een sociale afstand van 1,5 meter met mensen met wie u niet onder hetzelfde dak woont
 • Vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen
 • Blijf thuis als u symptomen vertoont zoals koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden en intense moeheid en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om raadgevingen hierover in uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

Kosten/medische verzorging

Buiten de voornaamste steden zijn de medische infrastructuur en verzorging van ondermaatse kwaliteit.

Een goede medische- en reisverzekering is sterk aanbevolen en bevat ook best een clausule voor medische repatriëring.

In privéklinieken in de grote steden werken specialisten opgeleid in Europa of Amerika, maar de kosten liggen hoog en het verpleegkundig en paramedisch personeel zijn niet altijd bekwaam.

Als u bereid bent om een dokter of ziekenhuis afhankelijk van de CNSS (Marokkaanse sociale zekerheid) te raadplegen, dan heeft u het formulier BM111 afgegeven door uw Belgische ziekenkas nodig. Dit formulier is 3 maanden geldig. Raadpleeg uw mutualiteit voor de praktische modaliteiten.

Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen!

Veiligheid water en voedsel

In de toeristische centra en in de grote steden is de hygiëne over het algemeen goed. Het blijft wel aangeraden de gebruikelijke voorzichtigheid in acht te nemen: drink enkel flessenwater, was fruit en groenten grondig voor gebruik.

Inentingen en vaccins

Zie deze pagina

Bijzondere gezondheidsrisico's

Malaria

Malaria is niet endemisch in Marokko. In een zeer beperkt aantal dorpen van de Midden- en Hoge-Atlas worden enkele gevallen gemeld. Als u deze streken bezoekt is het raadzaam om muggenwerende middelen te gebruiken en een profylactisch product voor een kort verblijf te gebruiken.

Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater zuiveren, zijn essentieel. In geval van diarree is het uiterst belangrijk om dehydratie te voorkomen. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen die bij de apotheek verkrijgbaar zijn.

Aids, hepatitis B en C

Er worden gevallen van seksueel overdraagbare ziektes gemeld. Bescherming is noodzakelijk.

Hoge bergen

Reizigers die de Midden- en Hoge-Atlas willen verkennen moeten erop toezien dat hun fysieke conditie hen in staat stelt om actief te zijn op die hoogtes. Hoge bergen beklimmen brengt risico’s met zich mee, ook voor gezonde mensen. Neem contact op met uw huisarts voor uw vertrek.