-
Nog steeds geldig op
-
Laatst bijgewerkt op
MPOX
MPOX is een virus dat wordt overgedragen van dier op mens en tussen mensen onderling door direct huidcontact. De symptomen treden op na een incubatietijd van 5 tot 21 dagen en omvatten huiduitslag, jeuk, koorts, hoofdpijn, pijn, algemeen onwelzijn, gezwollen lymfeklieren en keelpijn. De ziekte wordt ook gekenmerkt door huiduitslag in de vorm van vlekken of puisten, die uiteindelijk een korst vormen die eraf valt. Herstel duurt 2 tot 4 weken, maar ernstige complicaties zijn mogelijk, vooral bij mensen met een verminderde immuniteit.
Op 12 september 2024 bevestigde het Marokkaanse Ministerie van Gezondheid een eerste geval van MPOX in Marokko.
Het risico op infectie is hoog voor reizigers die in nauw contact komen met getroffen gemeenschappen. Het is lager voor reizigers die elk contact met deze gemeenschappen vermijden.
Hoewel de ernst van de ziekte en het risico voor de meeste reizigers laag zijn, is voorzichtigheid geboden en is het aangeraden de volgende maatregelen te volgen:
- Vermijd nauw huidcontact met zieke mensen of dieren in getroffen gebieden;
- Hanteer een goede handhygiëne, vooral na contact met dieren of mensen in risicogebieden;
- Vermijd seksueel en nauw fysiek contact, zoals huid-op-huidcontact, met een geïnfecteerde persoon;
- Raadpleeg een arts als u symptomen ontwikkelt zoals huiduitslag gepaard met koorts. Isoleer uzelf onmiddellijk in uw woning;
- Informeer bij terugkeer uw arts als u in een risicogebied bent geweest en symptomen vertoont.
Algemene vaccinatie wordt momenteel niet aanbevolen.
U vindt informatie op de pagina's gewijd aan MPOX op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde of de pagina met informatie bestemd voor het publiek van de FOD Volksgezondheid.
Reizigers met verminderde immuniteit die mogelijk een risicocontact hebben gehad kunnen, indien ze zich zorgen maken, contact opnemen met de hulplijn van het Instituut voor Tropische Geneeskunde om hun specifieke geval te bespreken. Het ITG heeft een hulplijn voor reizigers die telefonisch deskundig advies kan geven.
De bevoegde autoriteiten volgen de ontwikkelingen voortdurend op en de richtlijnen kunnen worden bijgewerkt als er nieuwe informatie beschikbaar is. We nodigen u daarom uit om het reisadvies regelmatig te raadplegen voor eventuele wijzigingen.
COVID-19
Er zijn momenteel geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.
Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.
Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de arts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.
Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.
Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen echter voorkomen:
- Was regelmatig de handen.
- Volg de lokale sanitaire maatregelen en instructies.
- Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak.
- Hebt u geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van de elleboog.
- Blijf thuis als u ziek bent.
- Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken.
- Respecteer een sociale afstand van 1,5 meter met mensen met wie u niet onder hetzelfde dak woont.
- Vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen.
- Blijf thuis als u symptomen vertoont zoals koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden en intense moeheid en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).
Kosten/medische verzorging
Buiten de voornaamste steden zijn de medische infrastructuur en verzorging van ondermaatse kwaliteit.
Een goede medische- en reisverzekering is sterk aanbevolen en bevat ook best een clausule voor medische repatriëring.
In privéklinieken in de grote steden werken specialisten die opgeleid zijn in Europa of Amerika, maar de kosten liggen hoog en het verpleegkundig en paramedisch personeel zijn niet altijd bekwaam.
Als u bereid bent om een dokter of ziekenhuis afhankelijk van de CNSS (Marokkaanse sociale zekerheid) te raadplegen, dan heeft u het formulier BM111, afgegeven door uw Belgische ziekenkas, nodig. Dit formulier is 3 maanden geldig. Raadpleeg uw mutualiteit voor de praktische modaliteiten.
Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen!
Veiligheid water en voedsel
In de toeristische centra en in de grote steden is de hygiëne over het algemeen goed. Het blijft wel aangeraden de gebruikelijke voorzichtigheid in acht te nemen: drink enkel flessenwater, was fruit en groenten grondig voor gebruik.
Inentingen en vaccins
Zie deze pagina
Bijzondere gezondheidsrisico's
Reizigersdiarree
Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater zuiveren, zijn essentieel. In geval van diarree is het uiterst belangrijk om dehydratie te voorkomen. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen die bij de apotheek verkrijgbaar zijn.
Aids, hepatitis B en C
Er worden gevallen van seksueel overdraagbare ziektes gemeld. Bescherming is noodzakelijk.
Hoge bergen
Reizigers die de Midden- en Hoge-Atlas willen verkennen moeten erop toezien dat hun fysieke conditie hen in staat stelt om actief te zijn op die hoogtes. Hoge bergen beklimmen brengt risico’s met zich mee, ook voor gezonde mensen. Neem contact op met uw huisarts voor uw vertrek.