Reizen naar Marokko: Reisadvies

Reist u naar Marokko? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Klimaat en rampen in Marokko

Informatie over klimaat en rampen in Marokko.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

 

Natuurrampen

Noemenswaardige natuurrampen zijn zeldzaam in Marokko. Uitzonderlijk doen zich aardbevingen voor, zoals in september 2023 in de provincie Al Haouz. Het seismische risico is hoger in het Rifgebergte in het noorden en in het Atlasgebergte.

Als tijdens hun verblijf een ramp of een onvoorziene gebeurtenis plaats vindt, worden de reizigers verzocht zo spoedig mogelijk contact te nemen met hun familie of naasten in België om ze op de hoogte te brengen van hun toestand. Als de verbindingen met het buitenland onmogelijk zijn kunnen ze zich wenden tot de diensten van de ambassade (Rabat) of het dichtstbijzijnde ereconsulaat van België (Casablanca, Marrakech, Agadir, Tanger).

Meteorologische problemen

Door de krachtige stroming aan de kust is het gevaarlijk in zee te baden, zelfs op de weinige bewaakte stranden. Verdrinkingen komen relatief vaak voor.

Tijdens de zomermaanden vereisen de droogte en de warmte in de woestijngebieden van het zuiden en het oosten van Marokko een goede voorbereiding. Het is aangeraden zich te informeren over de meteorologische toestand ter plaatse vooraleer deze streken te bezoeken.

Hevige neerslag is nagenoeg elk jaar de oorzaak van aardverschuivingen, overlopen van rivieren (oueds) en overstromingen. Soms kost dit het leven aan mensen en wordt grote schade veroorzaakt aan wegen en bruggen in verschillende streken van het land. Het is aangeraden om extra voorzichtig te zijn bij hevige regen, vooral in het gebergte en in de buurt van (soms ogenschijnlijk uitgedroogde) rivierbeddingen. Kamperen in de buurt van een bergstroom of een oued wordt steeds afgeraden.

In geval van een grootschalig fenomeen zorgen de civiele bescherming en de rijkswacht voor de eerste hulp en voor de beveiliging van de getroffen zones. Volg steeds hun instructies en probeer niet om de wegversperringen te overschrijden.