-
Nog steeds geldig op
-
Laatst bijgewerkt op
Documenten
Informatie over reisdocumenten is beschikbaar in de rubriek Reisdocumenten op deze website.
Regel voor een verblijf van maximaal drie maanden in Marokko: 1 Belgische reiziger = 1 geldig reispaspoort. Dit geldt zowel om het land binnen te kunnen reizen als om het land te verlaten.
Rijbewijs
Het Belgisch rijbewijs (model van de Europese Unie) is aanvaard in Marokko, voor een periode van maximum drie maanden.
Betaalmiddelen
Bij verlies, diefstal of fraude betreffende een Belgische bank- of kredietkaart, gelieve onmiddellijk Card Stop te contacteren (0032 78 170 170).
De Marokkaanse valuta is de Dirham (MAD). Raadpleeg uw bank of wisselagent om de wisselkoers te kennen. De banken en wisselkantoren wisselen om van euro naar dirham. Het omgekeerde is ook mogelijk maar voor beperkte bedragen, op vertoon van uw Belgisch paspoort en op voorwaarde dat u niet in Marokko woont. Dirhams kunnen ook met de meeste in België gebruikte kredietkaarten (Visa, MasterCard) bij de bankautomaten afgehaald worden. Bij elke transactie kan u maximaal 2.000 dirham afhalen. Om uw debetkaart (Bancontact met Maestro) in Marokko te kunnen gebruiken, dient u de Maestro-functie enkele weken voor uw vertrek te laten activeren door de Belgische bank die de kaart heeft uitgegeven.
Reisverzekering
In noodgeval kan u van de medische basiszorg in Marokko genieten. U moet de kosten vooraf betalen, en een gedeelte daarvan zal door uw Belgische mutualiteit terugbetaald worden.
Sinds 2015 moet u een formulier BM111 gebruiken, dat u voor uw vertrek aan uw mutualiteit moet vragen. Dit formulier is 3 maanden geldig. Onafhankelijken hebben er geen recht op. Gelieve na te gaan of de basisverzekering aangeboden door uw mutualiteit voldoende dekking verleent voor de risico’s gebonden aan uw bestemming en uw reisgewoonten. Hou er rekening met het feit dat deze dekking vervalt na een verblijf van 3 maanden in het buitenland.
Een bijkomende reis- en repatrieringsverzekering met een volledige risicodekking is onontbeerlijk (rechtsbijstand, hospitalisatie en repatriëring).
Gsm en communicatiefaciliteiten
De Belgische gsm-operatoren bieden roaming aan voor Marokko. Er wordt eveneens een waaier aan communicatie mogelijkheden aangeboden door de lokale operatoren (Maroc Telecom, Orange, Inwi) met bijvoorbeeld prepaid simkaarten. Deze kan u lokaal aanschaffen op vertoon en registratie van uw paspoort.
Huisdieren
Voor binnenkomst in Marokko moeten huisdieren een sanitair certificaat hebben dat afgegeven is door de bevoegde dienst in België. Het Europees dierenpaspoort voorzien van de geldige inentingen wordt aanvaard.
Bij de terugreis is een bloedproef voor rabiës verplicht. Let op: deze test moet minstens 3 maanden voor de terugkeer naar Europa plaatsvinden. De eenvoudigste oplossing bestaat erin om de test ruim voor uw reis naar Marokko uit te voeren bij een erkend laboratorium in België. Om België binnen te komen moeten huisdieren ook met een microchip gekenmerkt zijn.
Herinnering: het in- en uitvoeren van beschermde diersoorten is verboden (schildpadden, apen, enkele soorten vogels …).
Consulaire bijstand
In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en de consulaten van België. Consulaire bijstand mag slechts worden ingeroepen wanneer alle andere mogelijkheden om uw probleem op te lossen zijn uitgeput, namelijk hulp van de bevoegde plaatselijke overheid (politie) of dienstverlenende (privé)maatschappijen (verzekering, bank). Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.
Belgen die ook de Marokkaanse nationaliteit hebben worden door de plaatselijke overheden uitsluitend als Marokkaan beschouwd. Ze kunnen daarom in bepaalde situaties geen aanspraak maken op Belgische consulaire bijstand. Raadpleeg Lokale wetgeving.
Humanitaire hulp, conform de internationale conventies terzake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire noodgevallen.