Reizen naar de Marshalleilanden: Reisadvies

Reist u naar de Marshalleilanden? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid op de Marshalleilanden

Informatie over de algemene veiligheid op de Marshalleilanden.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Algemeen

Reizen naar de Marshalleilanden (29 atollen met 5 eilanden en een totaal van meer dan 1000 kleinere eilandstructuren, de hoofdstad van de republiek ligt op het atol Majuro) kan zonder veel problemen, voor zover u rekening houdt met het feit dat de eilanden niet sterk ontwikkeld zijn en slechts beperkte faciliteiten aanbieden. Zeer weinig toeristen bezoeken de Marshalleilanden en het is het op vier na minst bezochte land ter wereld..

Alle bezoekers - diplomaten en VS onderdanen uitgezonderd - dienen vooraf een visum (betalend, tussen de 100 à 300 USD) aan te vragen dat geldig blijft voor 30 dagen en verlengd kan worden op verzoek (en tegen bijkomende betaling). Belgen kunnen dit visum bekomen bij aankomst op de luchthaven Amata Kabua International in Majuro en moeten een geldig paspoort voorleggen, samen met twee recente pasfoto’s, een retourticket en het bewijs van hotelreservatie. Landgenoten die eventueel per boot zouden aankomen en minder dan 7 dagen verblijven, zijn vrijgesteld van visumplicht.

Er bestaan geen directe Europese luchtverbindingen met de eilanden. De luchtvaartmaatschappij United Airlines is de enige maatschappij die de atollen Kwajalein en Majuro aanvliegt, hetzij vanuit Honolulu of vanuit Guam, waar een US (transit)visum noodzakelijk is. Als Belg bent u daarvan vrijgesteld, maar u moet verplicht (liefst twee weken op voorhand) elektronisch een ESTA clearance aanvragen (Electronic System for Travel Authorization).

Zonder deze voorafgaandelijke formaliteit (betalend, US$ 14/persoon, twee jaar geldig) zal de luchtvaartmaatschappij weigeren u aan boord te nemen. Uw paspoort dient een minimale geldigheidsduur te hebben van minstens zes maanden en twee lege pagina’s te bevatten voor de aanbreng van het visum.

De maatschappij Our Airline vliegt tussen Australië (Brisbane) en de Marshalleilanden, via Nauru, Kiribati en Fiji.

Vanuit Manila zijn er slechts twee vluchten per week, en de totale reisduur bedraagt ofwel 19 of 31 uur, met tussenstops in Guam en Palau, de eilanden Yap, Chuuk, Pohnpei, Kosrae van Micronesië, en het atol Kwajalein. Houd er rekening mee dat sommige tussenstops meer dan 12 uur bedragen en dat u wellicht een tussentijdse overnachting dient te voorzien.

De verbindingen tussen de diverse atollen gebeuren meestal per boot, maar ook met kleinere vliegtuigen van Air Marshall Islands: deze verbindingen - éénmaal per week - zijn evenwel niet erg betrouwbaar, en de reiziger kan soms weken ter plaatse vastzitten.

Bij vertrek uit de Marshalleilanden dient per reiziger een departure tax van USD 20 te worden betaald (met vrijstelling voor diplomaten en personen ouder dan 60 jaar).

 
Territoriale wateren

Piraterij komt niet voor.

Verbindingen tussen de diverse atollen en eilandjes gebeuren overwegend per boot. Het uurrooster is slechts een benadering, en u kan dagen vastzitten zonder enige mogelijkheid op vervoer. De Marshall Islands Marine Resources Authority kan ook soms verbindingen aanbieden aan boord van hun drie vissersvaartuigen.

 
Terreurdreiging

De terreurdreiging is quasi onbestaande: bij het vertrekpunt in Guam (of Honolulu) worden alle passagiers aan een uiterst scherpe veiligheidscontrole onderworpen door de US Homeland Security, met inbegrip van de in te checken bagage.

 
Criminaliteit

Grote criminaliteit in de Marshalleilanden komt nagenoeg niet voor.

Kleinere criminaliteit (en dan vooral inbraken in hotelkamers en auto’s en straatdiefstallen) komt wel voor; neem daarom de gewone voorzorgen in acht als in elk ander vreemd land. In bars en andere nachtgelegenheden breken soms vechtpartijen uit tussen (dronken) lokale bewoners, vooral in het weekend.

Wees er ook van bewust dat de capaciteit van de lokale politie- en hulpdiensten ontoereikend is en dat noodnummers meestal onbeantwoord blijven.