Reizen naar Mauritius: Reisadvies

Reist u naar Mauritius? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne op Mauritius

Informatie over gezondheid en hygiëne op Mauritius
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

 

Kosten/infrastructuur medische verzorging

De kwaliteit van de medische verstrekkingen is beperkt, en het sinds jaar en dag ingeburgerde advies om voor ernstigere aandoeningen naar Kenia of naar Zuid-Afrika af te reizen of tot repatriëring over te gaan, is nog steeds geldig. Ook op dit vlak is een degelijke verzekering ten zeerste aangeraden. Vergeet niet een met de nodige zorg samengestelde reisapotheek mee te nemen!

COVID-19

Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.

Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden. Zo hoeven reizigers die Mauritius binnenkomen of doorreizen geen vaccinatiebewijs of een negatieve COVID-19 testuitslag meer te tonen.

Alle reizigers moeten bij aankomst in Mauritius nog wel een Mauritius All in One-reisformulier voorleggen. Het wordt aanbevolen om het voor vertrek in te vullen. De actuele inreisvoorwaarden zijn te raadplegen op My Mauritius.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid, en vermijd drukke plaatsen.


Veiligheid water en voedsel

Hier ook gelden de bekende principes: nooit leidingwater drinken, tenzij het vooraf gekookt werd. In de internationale hotels loopt men weinig risico op infectie, maar in meer afgelegen gebieden is dit problematischer. Men moet erop letten enkel water te drinken uit flessen die men zelf open schroeft en enkel gekookt voedsel te nuttigen. Rauw voedsel is geeft snel aanleiding tot spijsverteringsproblemen. In dat geval zijn meegebrachte geneesmiddelen aanbevolen, men vindt niet al het nodige ter plaatse.

 
Inentingen en vaccins

Zie deze pagina

 
Bijzondere gezondheidsrisico's

Malaria

Op Mauritius komt de malariamug niet voor. Reizigers kunnen onderworpen worden aan een bloedtest als ze uit landen komen waar malaria wel voorkomt.

Chikungunya

Chikungunya-koorts is een virale infectie die verspreid wordt door muggen die overdag steken  (vooral bij zonsopgang en zonsondergang) in het warmere seizoen. Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en roodheid. De voorzorgsmaatregelen zijn: een muggenwerend product met DEET gebruiken, slapen onder een muggennet, bij valavond lange kledij dragen. Er is echter geen specifieke behandeling, noch vaccin. Chikungunya komt voor zowel in de steden als op het platteland, maar in Mauritius steeds minder. Sinds 23 september 2009 is in Mauritius, volgens de recentste gegevens, geen enkel geval van Chikungunya-infectie meer gemeld

Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Ter preventie van dehydratie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar. Men vermijdt best de antidiarreïca die in lokale apotheken verkocht worden, en die meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn.

Bilharziose

Blootsvoets wandelen in stilstaand water is ten stelligste af te raden.