Reizen naar Mexico: Reisadvies

Reist u naar Mexico? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Mexico

Informatie over de algemene veiligheid in Mexico.
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

In heel het land zijn voorzichtigheid en waakzaamheid geboden door het hoge niveau van criminaliteit en de occasionele illegale wegversperringen.

Naar aanleiding van de doortocht van orkaan Otis en de situatie in de staat Guerrero en Acapulco, wordt reizen naar dit gebied formeel afgeraden. De orkaan veroorzaakte aanzienlijke materiële schade, die de hele hotel- en toerismesector trof. Na recente aanvallen door haaien en/of krokodillen in de Stille Oceaan, met name voor het strand "La Quieta" van Club Med Ixtapa/Zihuatanejo in de staat Guerrero, raden we u aan extra waakzaam te zijn in deze zone en de instructies van de lokale autoriteiten zorgvuldig op te volgen.

Niet-essentiële reizen worden afgeraden:

 • Langs de grens met de Verenigde Staten, gezien het hoge geweldsniveau dat voornamelijk verband houdt met de georganiseerde misdaad;
 • In de noordelijke deelstaten, met name Chihuahua (behalve de stad Chihuahua), Durango, Sinaloa (behalve de stad Mazatlán), Sonora (behalve de steden Hermosillo, Guaymas en Puerto Peñasco), Tamaulipas (behalve de steden Tampico en Altamira) en Zacatecas;
 • In de westelijke deelstaten, met name Colima (behalve de stad Manzanillo als u daar naartoe vliegt), Guerrero (behalve de steden Ixtapa/Zihuatanejo, Taxco en Acapulco), Jalisco (behalve de steden Puerto Vallarta en Guadalajara als u daar naartoe vliegt) en Michoacán de Ocampo (behalve de steden Morelia en Pátzcuaro).

Extra waakzaamheid is vereist in:

 • De deelstaat Veracruz de Ignacio de la Llave (voornamelijk in het noorden en noordwesten);
 • De deelstaat Nayarit;
 • De deelstaat Guanajuato (vermijd de weg van Irapuato naar Celaya en de omliggende gebieden);
 • De deelstaat Mexico (buitenwijken van Mexico Stad)

In verschillende delen van Mexico-Stad (CDMX) is de veiligheidssituatie slechter geworden. Verblijf met name op toeristische plekken (Juárez, Roma, Condesa, Polanco, Lomas, Coyoacán, San Ángel en de rechtstreekse omgevingen van het centrum en van ‘Zócalo’). Voorzichtigheid en waakzaamheid zijn geboden, vooral ‘s nachts en in het weekend. Het wordt afgeraden om zich naar de stadswijken ten noorden/noordoost van het ‘Zócalo’ te begeven: wijken zoals Tepito, Lagunilla, Morelos, …

Lokale, soms zeer gewelddadige conflicten, kunnen losbarsten in bepaalde streken in de deelstaten Oaxaca en Chiapas. Het is daarom aangeraden op de belangrijkste verkeersassen en binnen de toeristische gebieden te blijven. Het is bovendien af te raden om ’s nachts te reizen.

De voornaamste toeristische gebieden worden normaal niet getroffen, hoewel gevallen van geweld (tussen rivaliserende criminele bendes) gemeld zijn in Acapulco (staat Guerrero), Mazatlán (staat Sinaloa) en - meer recent - in Tulum en Cancún (staat Quintana Roo, een zeer toeristische streek). Culturele reizen in de meeste koloniale steden dichtbij de hoofdstad verlopen over het algemeen probleemloos.

Gewelddaden kunnen te maken hebben met drugshandel, georganiseerde misdaad, of met de meer klassieke vormen van criminaliteit (gewapende overvallen, diefstallen, fraude en verkrachtingen). Ontvoeringen (ook virtueel, door slachtoffers er bijvoorbeeld telefonisch van te overtuigen dat men in gevaar is) voor losgeld doen zich in Mexico geregeld voor en zijn niet altijd het werk van bendes die banden hebben met de georganiseerde misdaad. De slachtoffers van ontvoeringen zijn meestal Mexicanen, hoewel buitenlanders ook het doelwit kunnen zijn.

Het is geboden waakzaam te zijn voor toeristische tours die ook bergtochten aanbieden. Kamperen of slapen in de openlucht op het platteland, in de bergen of aan het strand is af te raden.

Politieagenten houden soms zonder duidelijke redenen auto’s aan en vragen de passagiers om geld. Houd hier rekening mee.


Terreurdreiging


De terreurdreiging is klein, maar men moet steeds in het oog houden dat terroristen overal en op gelijk welk ogenblik waar ook ter wereld kunnen toeslaan.


Criminaliteit


Er zijn veel bendes actief die geen banden hebben met de georganiseerde misdaad. Criminaliteit kan zich voordoen in de vorm van zakkenrollers op de openbare weg en in het openbaar vervoer, overvallen (vaak gewapend) in restaurants, afpersing en zelfs, hoewel eerder zeldzaam, express-ontvoeringen in ruil voor losgeld.

Virtuele ontvoeringen waarbij van familieleden en vrienden losgeld wordt geëist doen zich frequent voor. Om te vermijden slachtoffer te worden van dergelijk geweld, worden toeristen aangeraden zich te houden aan de volgende voorzorgsmaatregelen. Bied in geval van agressie absoluut geen enkele weerstand, overhandig uw bezittingen, en blijf rustig. Maak nooit oogcontact met de aanrander om te vermijden dat deze denkt dat u hem vervolgens gaat aangeven met een fysieke beschrijving. Aanranders zijn vaak zenuwachtiger dan hun slachtoffers en zijn bijna altijd gewapend.


Geld - Documenten - Sieraden - Kleding

 • Neem alleen de strikt nodige geldsommen of kredietkaarten mee.
 • Houd altijd een paar pesos (500 MXN) bij u om potentiële agressors tevreden te stellen.
 • Gebruik voor geldopnames automatische geldautomaten binnen een bankkantoor voorzien van een veiligheidssysteem. Eveneens is het mogelijk geld af te halen aan ATM-automaten in supermarkten. Laat het afgehaalde bedrag nooit zien.
 • Het is afgeraden geld te wisselen in wisselkantoren, vooral op de internationale luchthaven van Mexico-Stad waar criminelen in groep handelen en buitenlanders volgen, zelfs met de wagen, om hen vaak gewelddadig te beroven.
 • Laat alle identiteitsdocumenten en waardevolle zaken achter in de kluis van het hotel. Neem geen paspoort mee, maar een kopie.
 • Draag geen sieraden, kostbaarheden of merkkleding en leg deze in een kluis of op een veilige plaats.
 • Aanvaard geen drankjes van vreemden: bepaalde criminelen gebruiken drankjes die verdovende middelen bevatten om hun slachtoffers gemakkelijker te beroven.
 • Verleen nooit informatie over uzelf of uw naasten aan vreemden en draag geen persoonlijke foto’s noch telefoonnummers van familieleden bij u: dit kan bij een express-ontvoering dienen als afpersmiddel voor geld of chantage.
 • Sluit ramen en deuren van voertuigen en neem nooit lifters mee. Doe zelf evenmin aan autostop noch aan wildkamperen.
 • Wat het gebruik van taxi’s betreft, zie de pagina Vervoer.


Overige waarschuwingen


In Mexico kunnen boetes ("burgerlijk wangedrag" of "administratief wangedrag" afhankelijk van de staat) leiden tot vrijheidsberoving.

In de populairste toeristische gebieden is urineren op een openbare plaats of het drinken van alcohol verboden en strafbaar met administratieve opsluiting tot 24 uur. Toeristen lopen het risico te worden afgeperst door leden van de ordediensten.

We hebben meldingen ontvangen van diefstallen uit huurauto's, vooral in de staat Quintana Roo. Wees voorzichtig en laat identiteitspapieren en andere waardevolle spullen niet achter in de auto.

De Mexicaanse stranden zijn niet zonder gevaar: aan de Atlantische kust zijn er onderzeese stromingen die onzichtbaar zijn voor het blote oog en aan bepaalde delen van de kust aan de Stille Oceaan zijn de golven erg krachtigzelfs voor ervaren zwemmers.

 
Plaatselijke bijstand


Mexico-Stad, Cancún en Playa del Carmen beschikken over een hulpdienst voor toeristen. Een speciale politie-eenheid patrouilleert in het stadscentrum van de hoofdstad en is opgeleid om bij incidenten (diefstal, aanranding) informatie te verstrekken en hulp te bieden aan toeristen.

Er werden drie bureaus voor bijstand aan toeristen geopend:

ZonaRosa (Mexico-Stad)
Atención al turista, (24 H)
Calle Florencia 14
Col. Juárez
Del. Cuauhtémoc
Tel:  55 4891 1166

Cancún
Tourist Police (24 H)
Blvd. Kukulcan,
Zona Hotelera, Canc
ún
Tel: 998 885 2277

Playa del Carmen
CAPTA (Centro de Atención y Protección al Turista)
Avenida Juárez, entre 15 y 20 Avenidas
Colonia Centro
C.P. 77710 Solidaridad
Quintana Roo, México
Tel : 984 116 0430 / 984 877 3050 ext. 10117
E-mail : capta.playadelcarmen@gobiernodesolidaridad.gob.mx 
Guest Assist

U kan ook deze applicatie downloaden, die hulp en advies biedt aan toeristen die de staat Quintana Roo bezoeken en die zich in situaties bevinden die van invloed zijn op hun fysieke integriteit of persoonlijke eigendommen.