Reizen naar Mexico: Reisadvies

Reist u naar Mexico? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Mexico

Informatie over gezondheid en hygiëne in Mexico.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

  • Was regelmatig uw handen
  • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak
  • Hebt u geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van de elleboog
  • Blijf thuis als u ziek bent
  • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken
  • Vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen
  • Blijf thuis te blijven als u symptomen (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) vertoont en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.


Infrastructuur medische verzorging


Noodnummers:

Algemeen noodnummer: 911
Mexicaanse Rode Kruis 065
Gemeentelijke politie en politie in de deelstaten: 060 y 066
Federale politie: 088

Brandweer: 068

De stad Mexico biedt toeristen gratis medische diensten aan in geval van nood. Het noodnummer (SOS) is 55 57 68 14 60 of 911 en eventuele zorgen worden verstrekt in de volgende ziekenhuizen:

Hospital Balbuena
Calzada Cecilio Robelo y Calle Sur, 103, Colonia Aeronautica Militar
Delegación Venustiano Carranza CP 15900, Tel: 55 5552 0360  

Hospital General La Villa
Av. San Juan de Aragón, 285, Colonia Granjas Modernas
Delegación Gustavo A. Madero CP 07460, Tel:
 55 57 48 19 24

Hospital de Especialidades Belisario Domínguez
Av. Tlahuac 4866, Esq. Zacatlan de las manzanas, Colonia San Lorenzo Tezonco
Delegación Iztapalapa CP 09790, Tel:
 55 58 50 00 37

Er bestaan eveneens internationale ziekenhuizen van uitstekende kwaliteit:

Hospital Español
Av. Ejército Nacional 613, Colonia Polanco, Delegación Miguel hidalgo CP11520, Tel spoedgevallen  55 52 55 96 45

Hospital ABC
Av. Carlos Graef Fernández 154, Colonia Tlaxcala Santa Fé, Tel. spoedgevallen
 55 11 03 16 66/  55 11 03 16 00 (call center)

Apothekerszaken verkopen dikwijls generische geneesmiddelen en de apothekers hebben meestal niet de geneeskundige vorming om medische toelichtingen te kunnen geven.


Veiligheid water en voedsel

Het kraanwater is niet drinkbaar, uitgezonderd in de grote hotels. Dikwijls worden kannen gedistilleerd water die dagelijks worden hernieuwd ter beschikking gesteld aan de klanten in de meer bescheiden hotels. In veel restaurants worden fruit en groenten met niet-drinkbaar water gewassen en ook ijsblokjes worden met dit water gemaakt.


Inentingen en vaccins

Zie deze pagina.

Lokaal kan men ook contact opnemen met de ‘Clinica del Viajero’.

Op de website van het Mexicaanse Ministerie van Volksgezondheid wordt relevante informatie gepubliceerd over epidemieën (acciones y programas).


Bijzondere gezondheidsrisico's


Denguekoorts

Denguekoorts is een virale infectie die verspreid wordt door de Stegomyia-mug, die vooral overdag en aan het begin van de avond steekt. Dengue komt het hele jaar voor, met een piek in het regenseizoen. Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijk ook huiduitslag. Er bestaat geen vaccin voor. Omdat dengue gevaarlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs dodelijk, is het van belang om bij de constatering van deze symptomen onmiddellijk een arts te raadplegen en zich steeds tegen muggen te beschermen (een muggenwerend product met DEET gebruiken, onder een muskietnet slapen, lange kledij dragen). Dengue komt zowel in de steden als op het platteland voor.

Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratie primordiaal. Ter preventie van dehydratie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, verkrijgbaar bij de apotheek. Men vermijdt best de antidiarreïca die in lokale apotheken verkocht worden, en die meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn.

Aids, hepatitis B en C

Seksueel overdraagbare aandoeningen zouden in Mexico zeer verspreid zijn, alhoewel er weinig cijfers over gepubliceerd worden. Bescherm u voldoende.

Chikungunya

Sinds 2015 werden er in Mexico zeer veel gevallen van chikungunya gemeld. De deelstaten die het meest getroffen worden zijn Veracruz, Guerrero, Oaxaca, Michoacán en Yucatán. Er werden echter gevallen gemeld in het hele land (behalve in het Federaal District, Baja-California, Tlaxcala en Zacatecas).

Chikungunya is een virale infectie die wordt overgebracht door muggen en uit zich door griepsymptomen zoals koorts, spier- en gewrichtspijn, alsook misselijkheid en huiduitslag. Om besmetting te voorkomen, dient men, zoals bij dengue, de normale voorzorgsmaatregelen te nemen (lange broeken, kleding met lange mouwen, gebruik van antimuggenproducten aan te brengen op de huid en op de kleding, elektrische verstuivers, gebruik van muskietennet). Meer informatie vindt men op cdc.gov/chikungunya/.

Zika

In de meeste landen in Latijns-Amerika en de Caraïben heerst momenteel een zikaepidemie. Het virus wordt overgedragen door de Aedes Aegypti-mug die vooral overdag steekt. In de meeste gevallen vertoont het virus geen symptomen, maar volgende symptomen kunnen zich voordoen: koorts, hoofdpijn, huiduitslag, spier- en gewrichtspijnen, moeheid en rode ogen. Reizigers wordt in het algemeen aangeraden om zich te beschermen tegen muggenbeten door het gebruik van een muggenmelk die DEET bevat, door onder een muskietennet te slapen en door kleren met lange mouwen en lange broekspijpen te dragen.

Het virus is ook verantwoordelijk voor gevallen van microcefalie bij zuigelingen. Zwangere vrouwen en vrouwen die in de nabije toekomst zwanger wensen te worden, wordt dan ook gevraagd hun reis uit te stellen. Indien dit niet mogelijk is, dienen ze contact op te nemen met hun geneesheer en de nodige voorzorgsmaatregelen tegen muggenbeten te treffen.

Als voorzorgsmaatregel wordt reizigers die terugkomen van een getroffen zone aangeraden om elk onbeschermd seksueel contact te vermijden gedurende twee maanden na terugkeer. In geval van symptomen gelijkaardig aan de reeds vermelde symptomen van het zikavirus, raden wij reizigers aan contact op te nemen met hun geneesheer.

Raadpleeg voor meer informatie de websites van de Wereldgezondheidsorganisatie, de FOD Volksgezondheid of het Instituut voor Tropische Geneeskunde