Reizen naar Mexico: Reisadvies

Reist u naar Mexico? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Klimaat en rampen in Mexico

Informatie over klimaat en rampen in Mexico.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Volg aandachtig de informatieberichten op de websites van de Nationale coördinatie civiele bescherming en de Nationaal rampenpreventiecentrum van de Mexicaanse overheidVolg ook de aanwijzingen op X via @CNPC_MX  en @CENAPRED.

Er zijn ook apps beschikbaar zoals SkyAlert of Earthquake die waarschuwen voor aardbevingen.

 
Klimaat en meteorologische fenomenen

Het orkaanseizoen loopt van mei tot november en is vooral van belang voor de kuststreken.

Tijdens het regenseizoen kunnen de kusten van Mexico worden geteisterd door cyclonen (over het algemeen en met enkele uitzonderingen, van half mei tot eind november aan de Pacifische kust en van begin juni tot eind november aan de Atlantische kust).

Het is belangrijk om de adviezen van de plaatselijke autoriteiten strikt op te volgen. Deze adviezen worden verspreid via de media, via internet en in de grote hotels. Voor informatie over het weer kunt u de volgende websites raadplegen:

 
Natuurrampen - aardbevingen

Mexico bevindt zich in een zone met seismische en vulkanische activiteit.

De staten aan de Stille Oceaan (staat Guerrero, Oaxaca en Chiapas) en de hoofdstad zijn het meest kwetsbaar voor seismische activiteit. De website van de Servicio Sismológico Nacional  biedt de meest actuele informatie.

Voor de vulkaan Popocatépetl, die zich op 50 kilometer ten zuidoosten van Mexico-Stad bevindt, is momenteel alarmfase 2 (geel) afgekondigd.  Respecteer de 12 kilometer lange uitsluitingszone rond de krater, dit gebied is niet veilig. Blijf bij zware regenval uit de buurt van de bodem van de ravijnen: er bestaat een risico op modder- en puinstromen. Volg in elk geval de richtlijnen van de lokale civiele beschermingsautoriteiten. Gelieve kennis te nemen van de omschrijving van de verschillende alarmfases en een oplijsting van de aanbevelingen op cenapred.unam.mx.

De activiteit van de vulkaan in Colima, die zich bevindt tussen de deelstaten Colima en Jalisco, blijft verhoogd (uitstoting van gassen en gloeiende materie, alsook asregens). De Mexicaanse autoriteiten raden dan ook af zich naar de omgeving van de vulkaan te begeven.

Als er een ramp of een onvoorziene gebeurtenis voorvalt tijdens hun verblijf, worden de toeristen verzocht zo snel mogelijk contact op te nemen met hun familie of vrienden in België om hen op de hoogte te stellen van hun toestand. Indien de verbindingen met het buitenland onmogelijk zijn, dienen zij zich te wenden tot de diensten van de ambassade of het dichtstbijgelegen consulaat van België (Monterrey, Chihuahua, Cancún, Puebla, Guadalajara, Veracruz). De contactnummers zijn te vinden op deze website onder de rubriek van de Belgische vertegenwoordigingen in het buitenland.