Reizen naar Micronesië: Reisadvies

Reist u naar Micronesië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Micronesië

Informatie over de algemene veiligheid in Micronesië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Reizen in de Federale Staten van Micronesië (670 eilanden, met als hoofdeilanden Pohnpei, Kosrae, Yap en Chuuk) kan zonder veel problemen, voor zover u rekening houdt met het feit dat de eilanden niet sterk ontwikkeld zijn en dat aan de reiziger een eerder beperkt comfort wordt aangeboden.

Slechts 30.000 toeristen per jaar bezoeken Micronesië, de meerderheid uit de VS, Japan China en de Filipijnen. Het meest bezochte eiland is Yap, gevolgd door Chuuk.

Er bestaan geen directe Europese luchtverbindingen met de eilanden van Micronesië.

De luchtvaartmaatschappij United Airlines is de enige maatschappij die de eilanden aandoet, hetzij vanuit Honolulu of vanuit Guam. Als Belg bent u vrijgesteld van een visum voor de Verenigde Staten, maar u dient verplicht (liefst twee weken op voorhand) elektronisch een ESTA-clearance aan te vragen (Electronic System for Travel Authorization).

Zonder deze voorafgaandelijke formaliteit (betalend, US$ 14, twee jaar geldig) zal de luchtvaartmaatschappij weigeren u aan boord te nemen bij uw plaats van vertrek. Uw paspoort dient een minimale geldigheidsduur te hebben van minstens zes maanden.

Het feit dat er tussen de vier hoofdeilanden geen directe lokale luchtverbindingen bestaan, zorgt ervoor dat, wanneer u van het ene eiland naar het andere wilt reizen, u andermaal via Guam (of Honolulu) zal moeten transiteren. De vlucht vanuit Guam naar Pohnpei maakt evenwel afwisselend een tussenlanding in Chuuk of in Kosrae, waar passagiers kunnen op- of afstappen. Wilt u naar Yap, dan moet u transiteren via Guam om daar een vlucht te nemen naar Yap.

Een andere (peperdure) mogelijkheid is de eilanden aandoen per helikopter (Hansen Helicopters, gebaseerd in Guam). Het is mogelijk dat deze maatschappij binnenkort een permanente basis opent op het eiland Chuuk.

De administratieve indeling van de eilanden en het feit dat de meeste gronden in privébezit zijn, maken dat de bezoeker soms de toestemming dient te verkrijgen van de lokale “chief” en/of aan de eigenaar(s) van de grond (waarover men dient te stappen om een bezienswaardigheid te bezoeken) een kleine som (tot 6 USD per persoon) dient te betalen als “tolgeld”.

 
Territoriale wateren

Er zijn slechts sporadisch verbindingen per boot tussen de eilanden. Op het eiland Pohnpei is een kleine haven voor pleziervaarders, evenwel zonder voorzieningen.

 
Terreurdreiging

De terreurdreiging is minimaal: bij het vertrekpunt in Guam (of Honolulu) worden alle passagiers met bestemming Micronesië aan een uiterst scherpe veiligheidscontrole onderworpen door de VS Homeland Security, met inbegrip van de in te checken bagage.

 
Criminaliteit

Grote criminaliteit in Micronesië komt zelden voor.

Kleinere criminaliteit (en dan vooral inbraken) komt veelvuldiger voor, vooral op het eiland Chuuk. Ook zijn er gevallen bekend van verbale en soms fysieke agressie van buitenlandse bezoekers door (dronken) lokale inwoners.

Neem daarom de gewone voorzorgen in acht als in elk ander vreemd land. Wees er tevens van bewust dat de capaciteit van de lokale politie- en hulpdiensten ontoereikend is en dat noodnummers (911 op Chuuk, Kosrae en Yap, 320-2221 in Pohnpei) meestal onbeantwoord blijven.