Reizen naar Moldavië: Reisadvies

Reist u naar Moldavië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Moldavië

Praktische info over reizen in Moldavië
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Alle noodzakelijke reisdocumenten

 
Rijbewijs

Reizigers die met de wagen rijden moeten in het bezit zijn van een geldig rijbewijs.

 
Betaalmiddelen

Er zijn overal wisselkantoren en veel geldautomaten in Chisinau.

De munteenheid in Moldavië is de Moldavische leu. De Moldavische leu is niet verkrijgbaar in België. In restaurants en vele winkels kan probleemloos met kredietkaart betaald worden en met bankkaart met maestrofunctie. In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (+32) 78 170 170.

Baar geld boven 10.000 euro dient bij binnenkomst te worden aangegeven bij de douane.

 
Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (rechtsbijstand, medische verzorging en repatriëring) is absoluut noodzakelijk.  


Gsm en communicatiemiddelen

De telecommunicatieverbindingen zijn goed. Er bestaan drie netwerken voor mobiele telefoons: Orange Moldova, Moldcell en Moltelecom-Unite. Gelet op de hoge roamingkosten is het aanbevolen mobiele data uit te schakelen of in een verkooppunt van een mobiele operator een lokale SIM-kaart aan te schaffen.

 
Huisdieren

Een Europees Dierenpaspoort en een bewijs van inenting tegen hondsdolheid zijn vereist voor toegang met bepaalde huisdieren (honden, katten). Daarnaast moet het dier worden geïdentificeerd door middel van een elektronische chip.

 
Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen Belgen hulp vragen aan de Ambassades en Consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Deze bijstand eindigt zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

In Transnistrië kan geen consulaire bijstand verzekerd worden.

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies terzake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire  noodgevallen.

In Moldavië is nog geen Ambassade maar wel een ereconsulaat van België gevestigd waar de Belgen consulaire bijstand kunnen vragen. Zij kunnen dat ook doen bij  een diplomatieke of consulaire vertegenwoordiging van een andere lidstaat van de Europese Unie. Onder andere Duitsland, Frankrijk en Roemenië zijn vertegenwoordigd in Chisinau.

Belgen kunnen zich in Chisinau wenden tot:

Ereconsulaat van België in Chisinau – Luc Engelen
Strada Porumbiței 2/1 MD 2070 – Chisinau
Tel. (+373) 69414041
BelgCons.MD@protonmail.com 

 

Links

Andere nuttige tips of informatie over consulaire bijstand, reizen met huisdieren of met de eigen wagen, verzekeringen, gezondheidsraad, douaneformaliteiten, reisbureaus e.d. kan u terugvinden in Reis Wijs.