Reizen naar Montenegro: reisadvies

Reist u naar Montenegro? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Montenegro

Informatie over gezondheid en hygiëne in Montenegro.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

COVID-19

Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.

Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.


Kosten/infrastructuur medische verzorging

De medische uitrustingen en eerste hulpdiensten zijn eerder van middelmatige kwaliteit. In geval van ernstige ziekte of ongeval is het aanbevolen zich te laten repatriëren.

Het is aangeraden uw Belgische mutualiteit te contacteren voor vertrek.


Luchtvervuiling

Podgorica laat in de winter regelmatig zeer hoge pieken van luchtvervuiling optekenen. Door de aanwezigheid van fijn stof (micropartikels van het type PM2.5) overschrijdt de vervuiling soms 200 µg/m³. Grote hoeveelheden fijn stof in de lucht kunnen leiden tot ontstekingen van de luchtwegen, moeilijkheden om te ademen en irritaties van de luchtwegen. De vervuilde lucht kan ook leiden tot irritaties van de ogen en kan een negatieve impact hebben om het immuunsysteem.

In geval van hoge luchtvervuiling is het raadzaam om:

  • Buitenlucht te vermijden;
  • Alle fysieke activiteiten te verminderen;
  • Ramen en deuren gesloten te houden;
  • Een dokter te consulteren in geval van bovengenoemde symptomen.

Het dragen van een luchtfilterend mondmasker buitenshuis en het gebruik van een luchtreiniger binnenshuis laten toe om zich ten dele hiertegen te beschermen.


Veiligheid water en voedsel

Geen bijzondere problemen te melden, wel wordt er aangeraden geen leidingwater te drinken.


Inentingen

Zie deze pagina.


Bijzondere gezondheidsrisico's

Opletten voor slangenbeten. Sommige zijn giftig, andere onschadelijk.

De meest voorkomende ziekten zijn griep, virale longontsteking en keelontsteking.