Reizen naar Montenegro: reisadvies

Reist u naar Montenegro? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Montenegro

Praktische info over reizen in Montenegro.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Documenten

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website. Hoewel Montenegro de inreis van Belgen met de identiteitskaart toelaat, is het aangeraden met een geldig paspoort te reizen indien men erover beschikt.

Uw identiteitsdocument gestolen of verloren? Bel gratis de helpdesk DOC STOP op het nummer (ook vanuit het buitenland) 0800/2123.2123 om het te blokkeren. Daarnaast kunnen professionele gebruikers op de website CheckDoc overal ter wereld verifiëren of een Belgisch identiteitsdocument niet bekend staat als verloren, gestolen, verlopen...

U kan het nummer 00800/2123.2123 niet bereiken? Bel dan naar 0032/2.518.2123.

Indien u een als verloren of gestolen opgegeven Belgisch reis- of identiteitsdocument terugvindt of als het u door de politie terugbezorgd wordt, wordt het ten stelligste afgeraden nog met een dergelijk document naar Montenegro te reizen. De Belgische overheden kunnen in geen geval garanderen dat het document volledig ontseind werd. De Montenegrijnse overheden kunnen overgaan tot uitwijzing, terugdrijving of opsluiting indien men probeert met een geseind reis- of identiteitsdocument de grens over te steken.

In geval van nood, contacteer de Ambassade van een van de andere lidstaten van de Europese Unie in Podgorica of de Ambassade van België in Belgrado (Servië) (telefoonnummer: +381 11 3230016 of noodnummer +381 63 468669 enkel in geval van extreme nood, enkel voor Belgische en Luxemburgse staatsburgers).


Rijbewijs

Een Belgisch rijbewijs is voldoende.


Betaalmiddelen

De officiële munt in Montenegro is de euro. Bank- en kredietkaarten worden algemeen aanvaard in supermarkten, de meeste restaurants, winkels, en hotels aan de Montenegrijnse kust.

Bankautomaten zijn beschikbaar in de toeristische centra en in Podgorica. In kleinere steden en dorpen in de bergstreken dient nog vaak in cash betaald te worden.

In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170).


Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk.


Gsm en communicatiefaciliteiten

Belgische gsm’s functioneren in principe zonder moeilijkheden. Het is aangeraden om bij uw operator na te gaan of uw gsm in Montenegro werkt.

In de steden zijn er internetcafés.


Huisdieren

Honden en katten moeten in bezit zijn van een speciaal katten-/hondenpaspoort. Deze moeten ingeënt zijn voor alle soorten katten-/hondenziektes en voorzien zijn van een verklaring van gezondheid afgegeven door een erkende dierenarts (deze verklaring moet niet ouder zijn dan één maand voor aankomst in Montenegro).


Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades of consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de ter zake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Bipatride Belgo-Montenegro dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden. 

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies ter zake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire noodgevallen.

In geval van nood, contacteer de Ambassade van een van de andere lidstaten van de Europese Unie in Podgorica of de Ambassade van België in Belgrado (Servië) (telefoonnummer: +381 11 3230016 of noodnummer +381 63 468669 enkel in geval van extreme nood, enkel voor Belgische en Luxemburgse staatsburgers).


Links

Andere nuttige tips of informatie kan u terugvinden onder de rubriek Reis Wijs (consulaire bijstand, reizen per auto, reizen in gezelschap van huisdieren, verzekeringen, lokale sanitaire infrastructuur, douaneformaliteiten, reisagentschappen). Raadpleeg ook de website van de Ambassade van België in Belgrado.

Voor toerisme in Montenegro: Visit Montenegro.