Reizen naar Montenegro: reisadvies

Reist u naar Montenegro? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Montenegro

Informatie over vervoer in Montenegro.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid / info wegen

In Montenegro moeten alle wagens met kruislichten aan rijden, ook overdag, op straffe van boete. Verder is het dragen van de veiligheidsgordel verplicht in de wagen en het gebruik van een gsm door een bestuurder verboden. Politiecontroles zijn frequent.

Men rijdt op de rechterrijstrook. De snelheidslimiet bedraagt 50 km/u in de bebouwde kom, 80 km/u buiten de bebouwde kom en 100 km/u op de (enige) autosnelweg, al naargelang de verkeersborden. Voor het gebruik van de enige autosnelweg van Podgorica naar Kolašin en de tunnel die Podgorica met de Adriatische kust verbindt, dient wegentol te worden betaald. De hoofdwegen zijn doorgaans in goede staat. De secundaire wegen zijn soms in een niet al te beste toestand. De oude weg tussen Kolašin en Podgorica die door de Canyon van Morača loopt, is gevaarlijk, hoewel de verkeersdrukte sinds de openstelling van de autosnelweg sterk afgenomen is. Bij zware regenval kunnen in de bergstreken rotsblokken en bomen op het wegdek vallen.

's Winters zijn de bergwegen moeilijk toegankelijk wegens sneeuw en zijn besneeuwde bergpassen vaak versperd. Van 15 november tot 31 maart moeten voertuigen verplicht uitgerust worden met winterbanden. Sneeuwkettingen kunnen nodig zijn om sommige bergwegen te kunnen gebruiken.

Signalisatie van werken of van beschadigde wegdekken laat soms te wensen over. Dierenkuddes (koeien, geiten, schapen) die vrij rondlopen over het wegdek zijn niet ongewoon in bergachtige streken. Het is in elk geval afgeraden 's nachts te reizen op secondaire wegen en in bergachtige streken.

De groene kaart (autoverzekering) is niet langer verplicht voor Montenegro. In geval van twijfel, gelieve uw verzekeringsagent te consulteren.

Het telefoonnummer van de Montenegrijnse wegenhulp AMSCG is 00382/19807, alsook 00382/20.234.999 en 00382/63.239.987.

Het telefoonnummer van de politie is 122 (vanaf een niet-Montenegrijnse telefoon, voeg het landnummer 00382 toe: 00382/122).

Het algemene nummer voor noodgevallen is 124 (vanaf een niet-Montenegrijnse telefoon, voeg het landnummer 00382 toe: 00382/124).

Informatie over de staat van het verkeer: AMSCG (er is een versie in het Engels beschikbaar).


Veiligheid/ info luchtvaart

Montenegro beschikt over 2 internationale luchthavens: Podgorica en Tivat.

Air Montenegro, Air Serbia, Austrian Airlines, LOT verzorgen regelmatige vluchten van Podgorica naar
Europese hoofdsteden. In de zomer verbindt Ryanair twee maal per week Podgorica en Charleroi. 's Zomers worden chartervluchten van België naar Tivat georganiseerd. De ter plaatse te betalen luchthaventaks is in principe in uw vlucht inbegrepen.

U kan ook de website van de twee Montenegrijnse luchthavens consulteren en deze van de Europese Commissie.


Veiligheid / info scheepvaart

Regelmatig zijn er ferryverbindingen tussen Bar (Montenegro) en Bari (Italië) en tussen Bar (Montenegro) en Ancona (Italië).

Website: Visit Montenegro - Ferry


Veiligheid / info treinverkeer en busverkeer

Trein: De enige internationale treinverbinding is Belgrado-Podgorica-Bar.

Bus: Internationale busverbindingen zijn weinig talrijk.

Veiligheid: In de vroege lente van 2006 deed zich een zwaar treinongeval voor in de Montenegrijnse bergen. Dit is evenwel uitzonderlijk. Ook ongelukken met bussen zijn zeldzaam. Websites: 
ZCG Prevoz (trein) en Visit Montenegro.