Reizen naar Mozambique: Reisadvies

Reist u naar Mozambique? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Mozambique

Informatie over de algemene veiligheid in Mozambique.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Omwille van aanvallen van gewapende extremistische groeperingen worden alle reizen naar de volgende gebieden afgeraden:


Provincie Cabo Delgado

Sinds 2017 is de provincie Cabo Delgado het slachtoffer van aanvallen door gewapende extremisten. De volgende districten van de provincie worden regelmatig getroffen door terroristisch geweld: Mueda, Nangade, Palma, Mocímboa da Praia, Muidumbe, Meluco, Metuge, Macomia, Quissanga, Ancuabe, Chiúre.

De terroristen richten zich zowel op de burgerbevolking als op de Mozambikaanse en Afrikaanse veiligheidstroepen die in Cabo Delgado opereren. Er is een reëel risico op hinderlagen op de wegen of verrassingsaanvallen op openbare plaatsen. In maart 2021 was de stad Palma het doel van een grootschalige aanval, die uitmondde in tientallen burgerslachtoffers. Het is formeel afgeraden om naar de provincie Cabo Delgado te reizen, inbegrepen naar Palma en omgeving. Belgen die naar deze gebieden reizen, worden verzocht hun aanwezigheid te melden bij het Belgisch diplomatiek bureau in Maputo.

De stad Pemba (hoofdstad van de provincie Cabo Delgado) en de districten ten noorden van de as Nampula-Nacala lopen ook risico op terroristische aanslagen, vooral omdat ze dicht bij de door het geweld getroffen gebieden liggen. In de provincie Nampula hebben incidenten in 2022 aan meerdere mensen het leven gekost. Daarom is het niet aangeraden om daarheen te reizen als de reis niet essentieel is


Criminaliteit

De meeste bezoeken aan Mozambique zijn probleemloos, maar straatcriminaliteit, soms met messen en vuurwapens, komt veel voor in Maputo en neemt toe in andere steden en toeristische bestemmingen. Er zijn sommige gebieden in de steden die gevaarlijker zijn; vraag om lokaal advies. Wees te allen tijde waakzaam. Stranden of offshore-eilanden worden niet bewaakt. Vermijd 's nachts alleen te lopen en laat geen waardevolle spullen of geld zien. Gebruik indien mogelijk een hotelkluis. Vermijd om 's nachts contant geld op te nemen bij geldautomaten.

Sommige bezoekers van Mozambique melden dat ze het slachtoffer zijn van pesterijen door de politie, waaronder soms een overval, of verzoeken om steekpenningen. Als een politieagent u bedreigt of om smeergeld vraagt, moet u het incident melden bij het Diplomatiek Bureau van België in Maputo. Als u het slachtoffer bent van enige vorm van criminaliteit en u wilt aangifte doen, neem dan onmiddellijk contact op met de plaatselijke politie en vraag om een politierapport. Als uw paspoort wordt gestolen, moet u ook contact opnemen met de plaatselijke politie en de diplomatieke dienst van België in Maputo.

 
In geval van nood 

In geval van nood kunnen Belgen terecht bij het Belgische Diplomatieke Bureau in Maputo (Mozambique) op het nummer: +258 84 350 0391/92 of via e-mail: Maputo@diplobel.fed.be.