Reizen naar Mozambique: Reisadvies

Reist u naar Mozambique? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Mozambique

Informatie over gezondheid en hygiëne in Mozambique.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

COVID-19

Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.

Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.

Sinds eind april 2023 zijn er geen inreisvoorwaarden meer verbonden aan COVID-19 voor reizigers naar Mozambique.

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

We raden u aan de algemene raadgevingen inzake gezondheid en hygiëne zeer grondig door te nemen. U vindt deze onder Gezondheid en hygiëne.


Kosten/infrastructuur medische verzorging

Sanitaire voorzieningen zijn niet overal beschikbaar en beantwoorden niet steeds aan de westerse standaard. Privé-klinieken zijn zeer duur. Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen!


Veiligheid water en voedsel

De aanwezigheid van cholera en tyfus tijdens het regenseizoen noopt tot voorzichtigheid: men dient enkel mineraal (gesloten flesjes) of gekookt water tot zich te nemen en niet-bereide of ongeschilde groenten en fruit te vermijden. Extra waakzaamheid is geboden in de gebieden in en rond Beira.


Inentingen en vaccins

Zie deze pagina

Polio

Poliovaccinatie is verplicht voor alle reizigers die langer dan vier weken verblijven in dit land. De vaccinatie moet minstens vier weken en maximaal twaalf maanden voor het verlaten van het land toegediend worden en geregistreerd in een Internationaal Bewijs van Inenting en Profylaxe.


Bijzondere gezondheidsrisico's

Malaria

Malaria, overgebracht door de Anopheles mug, is endemisch in Mozambique. Het is ten stelligste aan te raden onder een muggennet te slapen, een muggenwerend product met DEET te gebruiken en een profylactisch middel in te nemen zeker voor korte verblijven. Afhankelijk In functie van uw algemene gezondheidstoestand, zal uw arts u de meest aangewezen behandeling voorschrijven.

Dengue-koorts

Dengue-koorts is een virale infectie die verspreid wordt door de Stegomyiamug, die vooral overdag en aan het begin van de avond (voor zonsondergang) steekt. Dengue komt vooral voor in het regenseizoen (november-april). Symptomen zijn acute hoge koorts, spierpijn, gewrichtspijn en mogelijks huiduitslag. In sommige gevallen kan dat leiden tot hemorragische koorts die ook fataal kan zijn.

Er is geen vaccin of medicijn dat beschermt tegen dengue. Het is zeer aan te raden om te slapen onder een muggennet, muggenwerende middelen met DEET (afweermiddel tegen muggen) te gebruiken, en kledij met lange mouwen te dragen).

Dengue komt zowel voor in de steden als op het platteland.

Gele koorts

Het vaccin tegen de gele koorts is niet vereist voor een reis naar Mozambique, als u rechtstreeks van Europa komt. De inenting is wel vereist als u reist vanuit een land, waar de ziekte aanwezig is, zelfs in korte transit en ongeacht de duur.

Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratatie primordiaal. Ter preventie van dehydratatie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen (bijvoorbeeld ORS) die bij de apotheek verkrijgbaar zijn. Men vermijdt best de antidiarree middelen die in lokale apotheken verkocht worden, en die meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn.

Cholera

In de provincies Tete, Nampula en Niassa werd na de overstromingen begin dit jaar een belangrijke uitbraak van cholera gesignaleerd, die sindsdien onder controle werd gebracht. Voorzichtigheid blijft evenwel aan de orde.

Deze ziekte komt vooral voor in arme en achtergestelde gebieden van het land (vooral in de provincie Sofala en in de provincie Zambezia). Er zijn echter ook gevallen van cholera vastgesteld in de provincie Maputo. Het is raadzaam om alleen flessenwater te drinken en geen rauwe groenten te eten, of in restaurants met slechte hygiëne te dineren.

Aids, hepatitis B en C

Het aids-virus is sterk verspreid onder de bevolking. Het wordt aangeraden zeer voorzichtig te zijn, niet alleen bij seksuele contacten, maar ook ingeval van bloedtransfusie.