Reizen naar Myanmar: Reisadvies

Reist u naar Myanmar? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update en COVID-19 in Myanmar

Laatste updates en informatie over COVID-19 in Myanmar.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid

Sinds de staatsgreep van 1 februari 2021 isde veiligheidssituatie enorm verslechterd over het hele grondgebied van Myanmar. De veralgemening van de conflictsituatie en van de geweldplegingen die hiermee gepaard gaan, alsook de verslechtering van de economische situatie, hebben serieuze gevolgen voor de veiligheidssituatie in het land en betekenen een zeer reëel risico voor reizigers. Hierdoor zijn alle reizen naar Myanmar ten zeerste afgeraden.

De staatsgreep van het Myanmarese leger van 21 februari 2021 wordt bestreden door verschillende factoren en zeer brede lagen van de burgerbevolking. De regelmatige confrontaties tussen de junta en de opposanten, evenals de maatregelen van de militaire junta, hebben een ernstige impact op de veiligheid en het functioneren van het land op alle niveaus, met inbegrip van de elektriciteitsvoorziening en de financiële dienstverlening.

In de voornaamste steden (Yangon, Mandalay) en langsheen de voornaamste verkeersaders, vinden frequent aanslagen plaats met vuurwapens of geïmproviseerde springtuigen. Deze zijn in de eerste plaats gericht tegen politie, leger en personen die geassocieerd worden met de junta. Regelmatig worden echter ook toevallige omstaanders getroffen door deze aanslagen.

In de meer perifere regio’s flakkerden bestaande conflicten tussen het leger en talrijke gewapende etnische groeperingen weer op. Gewelduitbarstingen zijn bijzonder frequent in de Staten Kachin, Chin, Sagaing, Shan, Kayah en Kayin, evenals in het noorden van de Staat Magway.

De ordediensten oefenen frequent controles uit, onder meer op communicatiemiddelen (smartphones, iPads, computers). Onder meer VPN-software is verboden.

De Belgen ter plaatse worden sinds 2021 uitgenodigd om het land te verlaten. Wie toch nog in Yangon of Mandalay verblijft, wordt verzocht samenscholingen te vermijden en zich niet op te houden in de nabijheid van controleposten van politie en leger, overheidsgebouwen, woningen en ondernemingen van personen die geassocieerd worden met de junta. Ook plaatsen waar net een aanslag werd gepleegd, zijn bijzonder gevaarlijk omwille van lukrake represailles. Verplaatsingen beperkt men best tot een strikt minimum, zeker over lange afstand.

De mogelijkheid voor de Ambassade om consulaire bijstand te voorzien in geval van problemen in Myanmar is extreem beperkt. Indien u zich in het land bevindt ondanks de omstandigheden, raden wij toch aan uw reis te registreren via Travellers Online .

Coronavirus COVID-19

  • Er wordt aangeraden om de inreisvoorwaarden goed na te gaan voor u naar het buitenland vertrekt. Ongeacht uw reisbestemming blijft de vaccinatie tegen COVID-19 uiteraard aangeraden.
  • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus

 

Belgen die geen andere mogelijkheid hebben dan zich naar Myanmar te begeven, dienen rekening te houden met het volgende.

Het is opnieuw mogelijk om een visum online aan te vragen via Myanmar eVisa (Official Government Website) (moip.gov.mm). Gelieve de toegangsvoorwaarden na te gaan, meer bepaald wat betreft covid-vaccinatie.

Volledig gevaccineerde reizigers vanaf de leeftijd van 12 jaar moeten een vaccinatiebewijs kunnen voorleggen. Niet-gevaccineerde reizigers vanaf 12 jaar moeten een negatief COVID-19-PCR-testresultaat kunnen voorleggen, afgenomen binnen de 48 uur voor aankomst. Kinderen onder 12 jaar zijn hiervan vrijgesteld, voor zover ze in het gezelschap van hun ouders reizen.

Reizigers dienen bovendien aan te tonen over een medische reisverzekering te beschikken die ook covid dekt of dienen een medische verzekering van Myanma Insurance aan te kopen (beschikbaar online).

Reizigers zullen bij aankomst een gezondheidsverklaringsformulier moeten afgeven die de vaccinatiedetails van de reiziger bevat. Reizigers met ziekteverschijnselen die positief testen, zullen in isolatie worden geplaatst in een hospitaal, een behandelingscentrum of een hotel met de vereiste erkenning. Dit alles op kosten van de reiziger. Thuisisolatie kan in een aantal gevallen overwogen worden voor personen die in Myanmar verblijven.

Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat de medische infrastructuur in Myanmar zeer beperkt is en dat ze bovendien lijdt onder ernstige personeelstekorten sinds de staatsgreep. Het is essentieel om te beschikken over een goede ziekteverzekering die ook repatriëring dekt. Er dient ook nagegaan te worden of de verzekering geldig is in Myanmar, gezien de conflictsituatie in het land.