Reizen naar Myanmar: Reisadvies

Reist u naar Myanmar? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update in Myanmar

Laatste updates en informatie in Myanmar.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid

Sinds de staatsgreep van 1 februari 2021 is de veiligheidssituatie enorm verslechterd over het hele grondgebied van Myanmar. De veralgemening van de conflictsituatie en van de geweldplegingen die hiermee gepaard gaan, alsook de verslechtering van de economische situatie, hebben serieuze gevolgen voor de veiligheidssituatie in het land en betekenen een zeer reëel risico voor reizigers. Hierdoor zijn alle reizen naar Myanmar ten zeerste afgeraden.

De staatsgreep van het Myanmarese leger van 21 februari 2021 wordt bestreden door verschillende actoren en zeer brede lagen van de burgerbevolking. De regelmatige confrontaties tussen de junta en de opposanten, evenals de maatregelen van de militaire junta, hebben een ernstige impact op de veiligheid en het functioneren van het land op alle niveaus, met inbegrip van de elektriciteitsvoorziening en de financiële dienstverlening.

In de voornaamste steden (Yangon, Mandalay) en langsheen de voornaamste verkeersaders vinden frequent aanslagen plaats met vuurwapens of geïmproviseerde springtuigen. Deze zijn in de eerste plaats gericht tegen politie, leger en personen die geassocieerd worden met de junta. Regelmatig worden echter ook toevallige omstaanders getroffen door deze aanslagen.

In de meer perifere regio’s flakkerden bestaande conflicten tussen het leger en talrijke gewapende etnische groeperingen weer op. Sinds de herfst van 2023 zijn de geweldsuitbarstingen bijzonder regelmatig en intens in de deelstaten Kachin, Chin, Sagaing, Shan, Kayah, Rakhine en Kayin, evenals in het noorden van de deelstaat Magway. Het geweld is toegenomen en het leger neemt steeds vaker represailles, waaronder luchtbombardementen op scholen, ziekenhuizen en gebedshuizen. Bovendien is het vaak onmogelijk om deze gebieden te verlaten of te ontvluchten door de toegenomen aanwezigheid van het leger en de wegversperringen. Elke vorm van sympathie voor het verzet kan aanleiding geven voor vervolging door de de facto regering.

De ordediensten oefenen frequent controles uit, onder meer op communicatiemiddelen (smartphones, iPads, computers). Onder meer VPN-software is verboden.

De Belgen ter plaatse worden sinds 2021 uitgenodigd om het land te verlaten. Wie toch nog in Yangon of Mandalay verblijft, wordt verzocht samenscholingen te vermijden en zich niet op te houden in de nabijheid van controleposten van politie en leger, overheidsgebouwen, woningen en ondernemingen van personen die geassocieerd worden met de junta. Ook plaatsen waar net een aanslag werd gepleegd, zijn bijzonder gevaarlijk omwille van lukrake represailles. Verplaatsingen beperkt men best tot een strikt minimum, zeker over lange afstand.

De mogelijkheid voor de Ambassade om consulaire bijstand te voorzien in geval van problemen in Myanmar is extreme beperkt. Indien u zich in het land bevindt ondanks de omstandigheden, raden wij toch aan uw reis te registreren via Travellers Online.