Reizen naar Namibië: reisadvies

Reist u naar Namibië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Namibië

Informatie over de algemene veiligheid in Namibië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Namibië is een stabiel land. Het is echter raadzaam de politieke actualiteit te volgen, voor en tijdens de reis. Het is aanbevolen om politieke manifestaties te vermijden.

De toegang tot bepaalde gebieden van het land is gereglementeerd en om ze te bezoeken moet op voorhand een vergunning worden aangevraagd. Het gaat om delen van bepaalde natuurparken en om de “Diamond Restricted Area” of “Speergebiet” dat gelegen is in het uiterste zuidwesten van het land, tussen Lüderitz en Oranjemund. De toegang tot Lüderitz is vrij. Reizigers moeten ook oppassen om de grens met Angola niet per ongeluk te overschrijden. Op sommige plaatsen is de grens niet of nauwelijks zichtbaar. Het overschrijden van de grens kan bestraft worden met een boete en/of gevangenisstraf.

Om onze consulaire bijstand nog beter te organiseren, raden wij u aan uw reis te registreren op 
Travellers Online.

 
Criminaliteit

In het algemeen kent Namibië geen noemenswaardige veiligheidsproblemen, maar toch kunnen we een stijgende trend van criminaliteit bemerken, zelfs in Windhoek en Swakopmund. Diefstal en overvallen met agressie komen steeds vaker voor, zowel overdag als ’s nachts, vooral in grote steden. Wees waakzaam voor zakkenrollers en wees bewust van uw omgeving tijdens het opnemen van geld uit geldautomaten.

Loop in de steden 's nachts niet op straat, zeker niet alleen. Het aantal gewelddadige straatdiefstallen tegen buitenlanders neemt toe, vooral in Windhoek en Swakopmund.

Vanwege het gevaar op diefstal is voorzichtigheid geboden aan tankstations en op rustplaatsen langs de wegen. Wees op uw hoede voor gauwdieven in winkelcentra. Het is aangeraden om uiterst waakzaam te zijn bij het afhalen van geld uit bankautomaten, in het bijzonder in Independance Avenue (Windhoek) en in de andere grote steden.

Vergrendel autoportieren en sluit de raampjes, ook overdag. Bewaar geld of waardevolle voorwerpen op een veilige plek en trek er geen aandacht mee. Het is aangeraden uw hotel te verlaten met een kopie van uw paspoort op zak en uw paspoort achter te laten in de kluis van uw kamer.

Ga liefst niet naar de arme buitenwijken zonder deskundige begeleiding en kom er zeker niet na zonsondergang.

Wees aandachtig voor bedrieglijke praktijken zoals fraude en het kopiëren van kredietkaarten. U houdt best steeds uw bankkaarten in het oog, ook in de hotels en jeugdherbergen, om te vermijden dat ze niet valselijk gekopieerd worden.

 

Gebruik geen taxi's waarin andere passagiers zitten en laat onbekende passagiers niet instappen in taxi's.