Reizen naar Namibië: reisadvies

Reist u naar Namibië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Namibië

Informatie over gezondheid en hygiëne in Namibië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Eind 2019 vond in de regio Wuhan in China een uitbraak van een nieuw coronavirus (COVID-19) plaats. Ondertussen heeft het virus zich ook verspreid in andere landen.

Met een aantal eenvoudige maatregelen kunt u de verspreiding van griepvirussen, coronavirussen of andere virussen voorkomen:

  • Was regelmatig je handen
  • Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak
  • Heb je geen zakdoekje bij de hand? Hoest of nies in de binnenkant van je elleboog
  • Blijf thuis als je ziek bent
  • Vermijd nauwe contacten met personen die symptomen vertonen (hoesten of niezen) en contacten als omhelzingen of handdrukken
  • vermijd ogen, neus en mond aan te raken met ongewassen handen
  • Blijf thuis te blijven als u symptomen (koorts, hoesten, spierpijn, ademhalingsmoeilijkheden, intense moeheid) vertoont en raadpleeg onmiddellijk een dokter (steeds eerst per telefoon).

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

We raden u aan uw huisarts te consulteren voor het vertrek en de algemene raadgevingen inzake gezondheid en hygiëne zeer goed door te nemen. U vindt deze op deze pagina.
 

Kosten/infrastructuur medische verzorging

In Windhoek is de medische zorg relatief goed. Evacuatie vanuit afgelegen gebieden kan tijdrovend zijn. Volgens de gangbare regels van het Namibische socialezekerheidsstelsel zal het ziekenhuis zich altijd vergewissen over de kredietwaardigheid van de patiënt en hem een voorschot van meerdere duizenden euro’s vragen vooraleer de patiënt wordt opgenomen.

Het is sterk aanbevolen om voor het vertrek een aanvullende verzekering "gezondheidszorgen en repatriëring" af te sluiten. Kijk in de polis zorgvuldig na welke activiteiten wel of niet verzekerd zijn. In geval van medisch probleem dient u onmiddellijk uw verzekeringsmaatschappij te contacteren, zodat zij de kosten rechtstreeks aan het ziekenhuis betaalt.

In de grote steden bestaat een systeem van apothekers van wacht.

Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen!
 

Veiligheid water en voedsel

In de grote steden is het kraantjeswater drinkbaar. Koop in afgelegen gebieden liever water in flessen kopen.
 

Inentingen en vaccins

Zie deze pagina
 

Bijzondere gezondheidsrisico's

Malaria

Malaria is endemisch in het noorden van Namibië. Vooral tijdens het regenseizoen (januari-april) is het risico op besmetting zeer groot. Het is ten zeerste aan te raden in deze regio onder een muggennet te slapen, een muggenwerend product met DEET te gebruiken en een profylactisch middel in te nemen voor korte verblijven. In functie van uw algemene gezondheidstoestand, zal uw arts u de meest aangewezen behandeling voorschrijven.

Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Het voorkomen of behandelen van dehydratie is primordiaal bij de behandeling van diarree. Ter preventie van dehydratie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen die bij de apotheek verkrijgbaar zijn. Men vermijdt best de antidiarreïca die in lokale apotheken verkocht worden, en die meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn.    
 
Gele koorts

Elke reiziger die voor zijn aankomst in Namibië door een gebied passeert waar gele koorts voorkomt, moet een geldig bewijs van inenting kunnen voorleggen, zelfs wanneer de reiziger in korte transit daar was, en ongeacht de tijd in de luchthaven

Aids, hepatitis B en C

Het HIV-virus is zeer verspreid onder de Namibische bevolking. Bij seksuele contacten, maar ook bij bloedtransfusies in de hospitalen is dan ook de grootste voorzichtigheid geboden.

Andere ziekten (tuberculose,…) kennen een sterke opmars, vooral in de arme delen van het land (townships,…).

In geval van verkrachting of enkele ander seksuele agressie, dient u zo snel mogelijk naar een ziekenhuis te gaan om de eerste antiretrovirale middelen te krijgen.

Schistosomiasis

Wandel nooit blootsvoets in stilstaande wateren en op vochtige bodems.

Cholera

Wij raden aan om waakzaam te zijn in het noorden van het land, waar recent enkele gevallen van cholera zijn gemeld.