Reizen naar Namibië: reisadvies

Reist u naar Namibië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Namibië

Informatie over gezondheid en hygiëne in Namibië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

COVID-19

Er zijn momenteel bijna geen COVID-gerelateerde reisbeperkingen meer, maar het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn en voorbereid te reizen.

Bij het plannen van een reis is het daarom essentieel om op de hoogte te zijn van de geldende maatregelen in zowel het land van bestemming als eventuele doorreislanden.

Mocht u ziek worden tijdens de reis, is het algemene advies om binnenkamers te blijven zolang u zich ziek voelt. Indien het een bevestigd COVID-19 geval betreft, hetzij via een zelftest of een klinische diagnose door de huisarts, is het aangeraden om binnenkamers te blijven en uzelf te isoleren om verdere verspreiding te voorkomen.

Bij ziekte is het van sociaal belang om de verspreiding van het virus te beperken. Als u zich toch buiten moet begeven, wordt sterk aangeraden om minstens 1,5 meter afstand te houden van anderen. Draag een masker als u toch andere mensen ontmoet, in het bijzonder mensen met een kwetsbare gezondheid en vermijd drukke plaatsen.

Alle COVID-19-maatregelen voor de binnenkomst in Namibië werden opgeheven.

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om uw bestemming te controleren voordat u vertrekt, zodat u zich bewust bent van de risico's en u zich daarop kunt voorbereiden.

We raden u aan uw huisarts te consulteren voor het vertrek en de algemene raadgevingen inzake gezondheid en hygiëne zeer goed door te nemen. U vindt deze op deze pagina.
 

Kosten/infrastructuur medische verzorging

In Windhoek is de medische zorg relatief goed. Evacuatie vanuit afgelegen gebieden kan tijdrovend zijn. Volgens de gangbare regels van het Namibische socialezekerheidsstelsel zal het ziekenhuis zich altijd vergewissen over de kredietwaardigheid van de patiënt en hem een voorschot van meerdere duizenden euro’s vragen vooraleer de patiënt wordt opgenomen.

Het is sterk aanbevolen om voor het vertrek een aanvullende verzekering "gezondheidszorgen en repatriëring" af te sluiten. Kijk in de polis zorgvuldig na welke activiteiten wel of niet verzekerd zijn. In geval van medische problemen dient u onmiddellijk uw verzekeringsmaatschappij te contacteren, zodat zij de kosten rechtstreeks aan het ziekenhuis betaalt.

In de grote steden bestaat er een systeem van apothekers van wacht.

Vergeet niet een degelijke reisapotheek mee te nemen!
 

Veiligheid water en voedsel

In de grote steden is het kraantjeswater drinkbaar. Koop in afgelegen gebieden liever water in flessen.
 

Inentingen en vaccins

Zie deze pagina
 

Bijzondere gezondheidsrisico's

Malaria

Malaria is endemisch in het noorden van Namibië. Vooral tijdens het regenseizoen (januari-april) is het risico op besmetting zeer groot. Het is ten zeerste aan te raden in deze regio onder een muggennet te slapen, een muggenwerend product met DEET te gebruiken en een profylactisch middel in te nemen voor korte verblijven. In functie van uw algemene gezondheidstoestand, zal uw arts u de meest aangewezen behandeling voorschrijven.

Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Het voorkomen of behandelen van dehydratie is primordiaal bij de behandeling van diarree. Ter preventie van dehydratie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen die bij de apotheek verkrijgbaar zijn. Men vermijdt best de antidiarreïca die in lokale apotheken verkocht worden, en die meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn.

Gele koorts

Elke reiziger die voor zijn aankomst in Namibië door een gebied passeert waar gele koorts voorkomt, moet een geldig bewijs van inenting kunnen voorleggen, zelfs wanneer de reiziger daar slechts voor een korte periode in transit was, ongeacht de tijd gespendeerd in de luchthaven.

Aids, hepatitis B en C

Het HIV-virus is wijdverspreid onder de Namibische bevolking. Bij seksuele contacten, maar ook bij bloedtransfusies in de hospitalen, is dan ook de grootste voorzichtigheid geboden.

Andere ziekten (tuberculose,…) kennen een sterke opmars, vooral in de arme delen van het land (townships,…).

In geval van verkrachting of een andere vorm van seksuele agressie, dient u zo snel mogelijk naar een ziekenhuis te gaan om de eerste antiretrovirale middelen te krijgen.

Schistosomiasis

Wandel nooit blootsvoets in stilstaande wateren en op vochtige bodems.

Cholera

Wij raden aan om waakzaam te zijn in het noorden van het land, waar recent enkele gevallen van cholera zijn gemeld.

Krim-Congo hemorragische koorts

In Namibië zijn onlangs verschillende gevallen van Krim-Kongo hemorragische koorts gemeld. Deze ziekte wordt op mensen overgedragen door tekenbeten of door contact met het bloed of weefsel van besmette dieren. De ziekte kan dodelijk zijn en de behandeling is symptomatisch; er bestaat geen vaccin. Als u symptomen heeft of twijfelt, raadpleeg dan dringend een arts.

Algemene preventieve maatregelen tegen teken:

  • Controleer regelmatig uw kleding en huid op teken en verwijder ze voorzichtig indien nodig;
  • Gebruik afweermiddelen;
  • Draag lange kleding;
  • Vermijd contact met vee of huisdieren die besmet kunnen zijn.

Hondsdolheid

Hondsdolheid is een virusziekte die per ongeluk op mensen kan worden overgedragen door alle zoogdieren (honden, vossen, vleermuizen, enz.) die besmet zijn met het virus, door te bijten of te likken aan een slijmvlies. Er is een zeer hoog sterftecijfer als er geen snelle medische behandeling wordt gegeven en er is geen genezing voor vastgestelde hondsdolheid.

Na contact met een dier dat mogelijk hondsdol is, moet de beet grondig worden gewassen met water en zeep en moet er dringend een medische consultatie worden gehouden om het risico op besmetting te beoordelen om te bepalen of er dringend een serum en/of vaccinatie tegen hondsdolheid moet worden toegediend: doses zijn over het algemeen verkrijgbaar in ziekenhuizen in de hoofdstad Windhoek of aan de kust in Swakopmund.

Preventieve vaccinatie (vóór blootstelling) vóór een verblijf in een blootgesteld gebied kan worden aanbevolen en vereist voorafgaand medisch overleg.