Reizen naar Namibië: reisadvies

Reist u naar Namibië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Namibië

Praktische info over reizen in Namibië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Documenten, valuta, communicatie

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website.

Het paspoort dient minstens 6 maanden geldig te zijn te rekenen vanaf de einddatum van het verblijf in Namibië. Om problemen aan de grenzen te voorkomen is het aangewezen minstens over twee blanco pagina’s in het paspoort te beschikken.

 
Rijbewijs

Het Belgische rijbewijs is geldig, net als een internationaal rijbewijs.

 
Betaalmiddelen

In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170). Slechts een paar geldautomaten in Namibië nemen internationale ATM-kaarten aan. De munteenheid in Namibië is de Namibische dollar. Gelieve voor de wisselkoersen uw bank of wisselagent te consulteren. De Namibische dollar is gekoppeld aan de Zuid-Afrikaanse rand die overal aanvaard wordt.

 
Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van drie maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk.

Wij raden u aan hiervoor de algemene raadgevingen inzake reisverzekeringen aandachtig door te nemen.

 
Gsm en communicatiefaciliteiten

Gsm-verkeer functioneert, maar in veel gebieden buiten de grote dorpen en steden is mobiele telefoonontvangst onmogelijk.

 
Huisdieren

Het is aan te raden contact op te nemen met het Namibische ministerie van Landbouw en de ambassade van Namibië in Brussel.

 
Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de ter zake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Bipatride Belgo-Namibisch dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden. 

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies terzake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire  noodgevallen.

In Namibië is geen ambassade of consulaat van België gevestigd, de Belgen kunnen er consulaire bijstand vragen aan een diplomatieke of consulaire vertegenwoordiging van een andere lidstaat van de Europese Unie.

De reizigers kunnen in elk geval ook altijd een beroep doen op de diensten van het consulaat van België in Kaapstad (de ambassade van België in Pretoria beschikt niet over een consulaire dienst). Het is aangeraden de contactgegevens van het consulaat en de ambassade steeds bij de hand te houden zodat men er gebruik van kan maken in het geval van verlies van reisdocumenten of een ander probleem. 

Eventuele slachtoffers van diefstal moeten bij de lokale politie een klacht neerleggen en een verklaring van de diefstal aanvragen, om nieuwe reisdocumenten te verkrijgen of een aanvraag tot compensatie in te dienen bij de verzekering.