Reizen naar Namibië: reisadvies

Reist u naar Namibië? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Vervoer in Namibië

Informatie over vervoer in Namibië.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Veiligheid / info wegen

Voor personen die dit niet gewoon zijn vergt links rijden extra waakzaamheid. Wanneer een STOP-bord staat aan een kruispunt van vier straten, wordt de voorrang bepaald op basis van wie eerst aan het kruispunt aankomt. Het dragen van de gordel is verplicht. Het is verboden te rijden na consumptie van alcohol. Als u betrapt wordt, riskeert u een nacht in hechtenis.

Voor de verkeersveiligheid wordt aanbevolen slechts bij daglicht te rijden en de hoofdwegen niet te verlaten. Rondzwervend vee en wilde dieren maken de wegen 's nachts onveilig.

Wegens gebrek aan ervaring met het rijden op niet-verharde wegen zijn toeristen regelmatig het slachtoffer van ernstige ongelukken. U wordt geadviseerd nooit te snel te rijden, zeker niet op onverharde wegen (max. 80 km/h). Als u de geasfalteerde wegen verlaat, is het aangeraden te rijden met een 4x4.

Gezien het toenemende aantal ongevallen met buitenlandse reizigers hebben veel verhuurbedrijven een gps-systeem in hun auto’s geplaatst. Daarmee kunnen ze de snelheid van de voertuigen controleren. In geval van snelheidsovertreding zal de verzekering niet tussenbeide komen en kan de verhuurfirma de schade op de cliënt verhalen. Bij het uitblijven van betaling, kunnen autoverhuurbedrijven een arrestatiebevel (met opsluiting) eisen wat de huurder verhindert het land te kunnen verlaten. Het is ten zeerste aan te raden autohuur te regelen met een internationaal erkende verhuurmaatschappij vanuit België.

Het is sterk afgeraden om lifters op te pikken en onderweg te stoppen voor twijfelachtige situaties. Let op voor valse politiecontroles en stop enkel op vraag van agenten die in een officiële wagen van de politie rijden.

Het is aangeraden om een binnenlandse reis grondig voor te bereiden en voldoende voorzorgsmaatregelen te treffen om het risico te vermijden om vast te raken in verlaten gebieden.

Het is raadzaam om voldoende brandstof en water mee te nemen. Wij raden aan derde personen op de hoogte te stellen van uw reisroute en om eventueel een satelliettelefoon mee te nemen. Ook is het raadzaam om met twee reservewielen te reizen. De kans om op gravelwegen onherstelbare bandenpech te krijgen is groot in het noordwesten van het land, ten noorden van Swakopmund en Windhoek tot aan Angola. Het is aangeraden een alomvattende autoverzekering aan te schaffen.

In sommige grensstreken (Kavango, Caprivi) liggen er nog antipersoonsmijnen. Wij raden af om daar alleen zonder deskundige begeleiding te reizen.

De grens met Angola is niet overal fysiek omheind. Er staan zware boetes op het overschrijden van de grens, hoe minimaal de overstap ook moge zijn.

 
Veiligheid / info luchtvaart

De EU heeft een lijst van luchtvaartmaatschappijen gepubliceerd die wegens technische mankementen aan een vliegverbod onderworpen zijn. U vindt deze onder: https://transport.ec.europa.eu/transport-themes-0/eu-air-safety-list_en

 
Veiligheid / info scheepvaart

Het is aan te bevelen om zich te verzekeren van de staat van het schip alvorens een ferrytocht aan te vatten en te controleren of zwemvesten beschikbaar zijn.

 
Veiligheid / info treinverkeer en busverkeer

Buiten de hoofdstad is het openbaar vervoer zo goed als onbestaande. Neem liefst geen taxi. Als toch een taxi moet genomen worden, reis dan niet alleen en maak enkel gebruik van de geaccrediteerde taxi’s van Namibian Bus and Taxi Association.