Reizen naar Nederland: Reisadvies

Reist u naar Nederland? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Klimaat en rampen in Nederland

Informatie over klimaat en rampen in Nederland.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Klimaat en meteorologische fenomenen

Nederland kent een klimaat dat vergelijkbaar is met België. Stormen in de kustprovincies zijn een vaak voorkomend fenomeen tijdens de winter.

www.knmi.nl

 
Veiligheid op het strand

Gelieve bij het baden aan de Nederlandse kust rekening te houden met een sterke onderstroom. Zwemmen in de buurt van de pieren is verboden. Ga enkel zwemmen in bewaakte zones.

 
Natuurrampen

Mocht er zich tijdens hun verblijf in het buitenland een ramp of onvoorziene gebeurtenis voordoen, dan wordt van de reizigers verwacht dat zij zo spoedig mogelijk hun gezinsleden of naaste vrienden in België van hun toestand inlichten en hen geruststellen.

Het is eveneens aangewezen de instructies te volgen die worden gegeven door de lokale autoriteiten. De applicatie “Travellers Online” staat u toe uw aanwezigheid in het buitenland te signaleren, wanneer u er op vakantie bent of om professionele redenen verblijft en vergemakkelijkt uw repatriëring in geval van een ernstige crisis.

In de noordelijke provincie Groningen (Zone van gaswinning) worden lichte aardbevingen waargenomen, waarvan de grootte echter nooit niveau 3 op de schaal van Richter overschrijdt, maar die wel materële schade kunnen veroorzaken. 

 
Overzeese gebieden

Klimaat en meteorologische fenomenen

De regio van de Caraïben kan uitzonderlijk getroffen worden door aardbevingen, die in sommige gevallen gevolgd kunnen worden door een tsunami.

Reizigers worden eraan herinnerd dat in het gehele Caribische gebied van eind mei tot eind november het jaarlijkse orkaanseizoen optreedt, met potentieel ernstige gevolgen.

Indien er zich een orkaan ontwikkelt tijdens uw verblijf, volg dan aandachtig de plaatselijke media, de instructies van de overheid, evenals de veiligheidsadviezen van uw touroperator of de hoteldirectie.

National Hurricane Center: www.nhc.noaa.gov

 
Frequente natuurrampen

Mocht er zich tijdens hun verblijf in het buitenland een ramp of onvoorziene gebeurtenis voordoen, dan wordt van de reizigers verwacht dat zij zo spoedig mogelijk hun gezinsleden of naaste vrienden in België van hun toestand inlichten en hen geruststellen. Als de communicatie met het buitenland onmogelijk is, kunnen zij zich wenden tot hierna onder de rubriek consulaire bijstand vermeldde contactpersonen.