Reizen naar Nederland: Reisadvies

Reist u naar Nederland? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Lokale wetgeving in Nederland

Informatie over de lokale wetgeving in Nederland.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Als bezoeker van een land bent u, net als de bewoners zelf, onderworpen aan de wetten van het gastland.

 
Drugs

In Nederland geldt een relatief gedoogbeleid voor softdrugs. Handel, verkoop, productie en bezit van drugs is strafbaar, maar de verkoop van kleine hoeveelheden softdrugs in coffeeshops wordt niet vervolgd. Ook worden burgers niet vervolgd als zij kleine hoeveelheden softdrugs bezitten: maximaal 5 gram cannabis (wiet, hasj); maximaal 5 hennepplanten.

Voor alle coffeeshops in Nederland geldt in principe het ‘ingezetenencriterium’, wat betekent dat enkel inwoners van een Nederlandse gemeente er cannabis mogen kopen. Minderjarigen zijn niet toegelaten in coffeeshops. Tegen bezit, handel en productie van harddrugs (heroïne, cocaïne, XTC,…) wordt streng opgetreden. Controles worden frequent uitgevoerd door politie, marechaussee en douane. Weet ook dat synthetische drugs worden beschouwd als harddrugs, net zo als heroïne en cocaïne.

 
Alcohol en autorijden

De alcohollimiet in het verkeer bedraagt 0,5 promille. Voor beginnende chauffeurs (de eerste 5 jaar) is dit echter 0,2 promille. Het gebruik van alcohol op de openbare weg is niet toegelaten.

 
Bijstand in geval van een aanhouding van een Belgische onderdaan in Nederland

U of een familielid is in Nederland aangehouden of gedetineerd? Alle nodige informatie vindt u hier:

  • Bij een aanhouding heeft de politie in eerste instantie het recht om de verdachte maximaal negen uur vast te houden.
  • Als het om een feit gaat waarvoor voorlopige hechtenis toegestaan is, kan de verdachte maximaal 90 uur (3 dagen en 18 uur) op het bureau worden vastgehouden.
  • We wijzen erop dat de Nederlandse autoriteiten verplicht zijn om de mogelijkheid voor het verzoek tot consulaire bijstand aan te bieden. Een consulaire vertegenwoordiger kan een bezoek brengen aan de betrokkene.
  • De gedetineerde heeft het recht te bepalen wie moet en wie mag op de hoogte gebracht worden. Familie en vrienden zullen slechts informatie ontvangen indien de verdachte daartoe de toestemming heeft gegeven. Bijgevolg is voorafgaand contact met onze ambassade hiervoor aangewezen.
  • Het verhoor neemt plaats binnen de drie dagen en achttien uur na de aanhouding. Er wordt daarna beslist of de verdachte verder gedetineerd blijft of vrijgelaten wordt.

Meer informatie vindt u op de website van het Openbare Ministerie en van de Rijksoverheid. U kunt ook de Brochure: Bijstand aan Belgen in buitenlandse gevangenissen en de brochure https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rechtspraak-en-geschiloplossing/documenten/brochures/2017/03/01/u-wordt-verdacht-van-een-strafbaar-feit raadplegen.

 
Fotografie

Het wordt sterk afgeraden militaire installaties en luchthavens te fotograferen.

 
Zeden en gewoonten

Een fooi geven voor een goede service in de horeca is gebruikelijk (maximaal 10%).

 

Overzeese gebieden


De invoer van dieren en planten is gereglementeerd. De reiziger wordt aangeraden om zich tijdig op de hoogte te stellen van de formaliteiten bij de ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Brussel. Als bezoeker van een land bent u, net als de bewoners zelf, onderworpen aan de wetten van het gastland.

Drugs

De lokale overheid neemt het bezit van of de handel in drugs zeer ernstig. Het wordt ten zeerste aangeraden zich niet in te laten met activiteiten gelinkt aan drugs. Er staan gevangenisstraffen op drugsbezit, ongeacht de hoeveelheid drugs. Openbare dronkenschap is verboden.

Seksualiteit

In ABC-BES bestaan geen wettelijke beperkingen voor homoseksualiteit, betrekkingen buiten het huwelijk en betrekkingen met de plaatselijke bevolking.

Seksuele omgang met minderjarigen is een misdrijf en kan een gevangenisstraf opleveren.

Fotografie

Het fotograferen van militaire bouwwerken is verboden. Wanneer u foto's van mensen maakt, vraag dan eerst toestemming.

Zeden en gewoonten

Zoals in alle andere landen, worden reizigers aangemoedigd respect te betuigen voor de lokale zeden en gewoonten.

Varia

De invoer van dieren en planten is gereglementeerd. De reiziger wordt aangeraden om zich tijdig op de hoogte te stellen van de formaliteiten bij de ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Brussel.