Reizen naar Nederland: Reisadvies

Reist u naar Nederland? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Nederland

Praktische info over reizen in Nederland.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Documenten, valuta, communicatie

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website.

Reizigers die vanuit Nederland naar derde landen vertrekken, moeten voor het vertrek uit België in het bezit zijn van een geldige identiteitskaart en indien vereist een paspoort met voldoende geldigheidsduur en eventueel het visum voor de eindbestemming. De controles in de Nederlandse luchthavens zijn streng, met terugwijzing van passagiers die niet in regel zijn tot gevolg. Dit geldt, ongeacht de leeftijd, ook voor kinderen.

Bij verlies of diefstal van uw identiteitskaart, paspoort of verblijfsvergunning, bel naar DOC STOP op het gratis nummer 00800 2123 2123, of op +32 2 518 2123 om identiteitsfraude te voorkomen.

 
Betaalmiddelen

Nederland kent zoals België de euro. Belgische bank- en kredietkaarten worden overal aanvaard. Bepaalde winkels accepteren geen cashbetalingen meer, aangegeven door de vermelding “Hier alleen pinnen”.

In geval van verlies of diefstal van of vermoedens van fraude met een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met CARD STOP op +32 78 170 170.

 
Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk.

http://ec.europa.eu/health-eu/my_lifestyle/travel/index_nl.htm

 
Gsm en communicatiemiddelen

Nederland heeft vier mobiele netwerken (KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2). 4G-dekking is bijna in het hele land beschikbaar. 

 
Huisdieren

Luchtvaartmaatschappijen eisen voor het transporteren van huisdieren een Huisdierenpaspoort. Als u uw huisdier met de wagen over een Europese grens transporteert, heeft het ook een Huisdierenpaspoort nodig: http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/carry/animal-plant/index_nl.htm

 
Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene moeilijkheden in het buitenland, kunnen Belgen een beroep doen op consulaire bijstand. Afhankelijk van de ernst van de situatie, wordt consulaire bijstand verleend aan landgenoten die niet kunnen geholpen worden door familieleden of vrienden of door de lokale autoriteiten of dienstverleners (banken, verzekeringen).

Belgen die ook de Nederlandse nationaliteit hebben, kunnen in Nederland geen aanspraak maken op Belgische consulaire bijstand.

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies terzake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire noodgevallen.

 
Links

Meer informatie over consulaire bijstand, reizen met huisdieren of met de eigen wagen, verzekeringen, gezondheidsraad, douaneformaliteiten, reisbureaus, vindt u op in de rubriek Reisadviezen.

Hieronder enkele links met betrekking tot het toerisme in Nederland:

www.vvv.nl
www.holland.com/be_NL/toerisme.htm

 

Overzeese gebieden

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website.

 
Rijbewijs

Een Belgisch-Europees rijbewijs volstaat voor het huren van een wagen of voor het besturen van een personenwagen.

 
Betaalmiddelen

In de meeste hotels, etablissementen en winkels worden Europese bankkaarten (zowel krediet- als debetkaarten) courant aanvaard als betaalmiddel. MasterCard, Maestro en Visa worden couranter aanvaard dan AmericanExpress. In de hoofdstad laten de vele geldautomaten u toe om met uw Europese bankkaarten baar geld af te halen. In het binnenland is men aangewezen op de geldautomaten in de belangrijkste stadjes. Het verzenden van geld via Western Union is ook mogelijk.

In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 70 344 344).

De lokale munteenheid is:

  • op Curaçao en Sint Maarten: de Antilliaanse gulden (ANG)
  • op Aruba: de Arubaanse florin (AWG)
  • op Bonaire, Sint Eustatius en Saba: de Amerikaanse dollar (USD)
  • op veel plaatsen wordt betaling met US dollar aanvaard

Het is niet steeds mogelijk om ANG of AWG aan te kopen of te verkopen in België. De lokale wisselkantoren laten u echter toe de nodige deviezen te wisselen.

 
Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) is absoluut noodzakelijk.

 
Communicatiefaciliteiten

De telefoonverbindingen zijn over het algemeen goed van kwaliteit. Alle mobiele netwerken werken op GSM900 en GSM1900. De Belgische gsm’s met dual-band en triple-band functioneren dan ook doorgaans perfect in de ABC-BES.

Internet is doorgaans van goede kwaliteit en goed beschikbaar. Mobiel internet werkt vooral in de hoofdsteden goed.

Telefoonkaarten voor internationale gesprekken worden verkocht bij tankstations, mini markten, supermarkten en bij teleshops.

De plaatselijke elektrische spanning is :

  • op Curaçao, Aruba en Bonaire: 127 volt met 60 AC cyclus 
  • op Sint Maarten: 120 volt met 60 AC cyclus 
  • op Saba en Sint Eustatius: 110 volt met 60 AC cyclus

Stopcontacten en stekkers zijn van het type NEMA 1 of NEMA 5.

Hiernaast is ook 220 volt beschikbaar met 50 of 60 AC cyclus. Stopcontacten en stekkers voor 220 volt zijn van het type CEE 7/4 ("Schuko").

Hou daarmee rekening bij het gebruik van uw elektrische apparaten.

 
Huisdieren

Honden en katten uit de meeste landen zijn toegestaan, mits de eigenaar een door de dierenarts ingevuld en geldig EU-dierenpaspoort kan voorleggen.

 
Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de terzake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Bipatride Belgo- Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire, Sint-Eustatius en Saba dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden. 

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies terzake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire  noodgevallen.

De bevoegde Belgische ambassade voor de ABC-BES is de Ambassade van België in Bogota. Communicatie verloopt bij voorkeur per e-mail (bogota@diplobel.fed.be) of per telefoon (+57 1 380 03 80) of, ENKEL in noodgevallen, via het noodnummer: +57 317 661 15 16.

Het adres van de Ambassade is :
Avenida Calle 92 nr 11-51 oficina 503 - Barrio Chicó
Bogota DC
Colombia

Het ereconsulaat van België in Willemstad (Curaçao) is bevoegd voor de eilanden Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustasius en Saba:
 
Dhr. Jan Van Belleghem
Bramendiweg kavel 9, Barragan, Salina Abou
Willemstad, Curaçao
Tel : +599 9 461 1253
Gsm# +599 9 560 1224
E-mail : consubelcuracao@gmail.com

In laatste instantie kunnen Belgische onderdanen consulaire bijstand vragen bij een vertegenwoordiging van een andere lidstaat van de Europese Unie, zoals de Vertegenwoordiging van Nederland in Aruba, Curaçao en Sint Maarten:

  • Vertegenwoordiging van Nederland in Aruba (L.G. Smith Boulevard 44, Oranjestad, Aruba - Tel.: +297 525 28 66 of +31 70 426 89 05) 
  • Vertegenwoordiging van Nederland in Willemstad, Curaçao (Scharlooweg 55, Willemstad, Curaçao - Tel. +599 94 34 32 00) 
  • Vertegenwoordiging van Nederland in Philipsburg, St.Maarten (Frontstreet 26, Philipsburg, Sint Maarten - Tel. +599 543 01 40/41)