-
Nog steeds geldig op
-
Laatst bijgewerkt op
Als u met de auto door Europa reist, vergeet niet dat de verkeersregels per land verschillen. Touring geeft je een overzicht.
Wegennetwerk
Nederland kent een zeer dicht wegennet dat zeer goed onderhouden is en voortdurend uitgebreid wordt. De structurele files zijn de voorbije jaren afgenomen. Op een toenemend aantal autosnelwegen en enkele nationale wegen worden trajectcontroles verricht, als aanvulling op mobiele snelheidscontroles en flitspalen. Trajectcontroles worden altijd aangekondigd door borden. Snelheidsboetes worden uitgeschreven vanaf 5 km/u boven de maximumsnelheid.
Maximumsnelheid:
- Autosnelwegen: Sinds 16 maart 2020 werd de maximumsnelheid tussen zes uur ’s ochtends en zeven uur ’s avonds op alle snelwegen in Nederland teruggebracht naar 100 kilometer per uur. Tussen zeven uur ‘s avonds en zes uur in de ochtend mag op veel snelwegen nog 120 dan wel 130 kilometer per uur worden gereden.
- Autowegen: 100 km/u
- Andere wegen: 80 km/u
- Bebouwde kom: 50 km/u
Nederland is ideaal om te fietsen. Heel het land is voorzien van goed onderhouden fietspaden en fietsroutenetwerken. Fietsers gedragen zich doorgaans assertief in het stadsverkeer. Het is aangeraden voldoende ruimte te laten voor fietsers.
Gratis parkeren is in de steden uitermate moeilijk en betalend parkeren is zeer duur. Buiten de stadscentra zijn verscheidene Park & Ride (P+R) voorzieningen aanwezig.
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkeersveiligheid
www.anwb.nl
Luchtvaart
Nederland telt vijf luchtvaartmaatschappijen: KLM, Transavia, Arke, Corendon en Martinair (cargo). De luchthaven Schiphol behoort tot de top 5 van Europa. Op Rotterdam The Hague Airport en de luchthavens van Eindhoven en Maastricht-Aachen wordt door het merendeel van de Europese maatschappijen en chartervluchten niet gevlogen.
Openbaar vervoer
Met de OV-chipkaart kunt u overal in Nederland reizen op trein, tram, bus en metro. Losse kaartjes en dagkaarten blijven verkrijgbaar. Het openbaar vervoer is in het algemeen zeer goed georganiseerd. Sinds maart 2023 is het in het openbaar vervoer mogelijk om met je betaalpas, creditcard of mobiel in te checken. De ritprijs is gelijk aan reizen op saldo met je OV-chipkaart. Let op: u moet ook uitchecken bij het uitstappen.
Er bestaat in Nederland een dicht spoorwegennet met goede verbindingen, maar vertragingen zijn niet ongebruikelijk. Deze vertraging worden echter gecompenseerd door de ( hoge) frequentie van de verbindingen. Bij sneeuw, strenge vorst of storm wordt deze frequentie echter vanzelfsprekend verminderd. De Thalys stopt in Rotterdam-Centraal, Amsterdam-Centraal en Schiphol.
www.ns.nl
www.ov-chipkaart.nl
Taxi’s
Officiële taxi’s (met een vergunning) hebben een blauwe nummerplaat. Voor taxi’s gelden maximumprijzen voor het starttarief, kilometertarief en tijdtarief. Een taxichauffeur mag een vaste prijs voorstellen en een toeslag aanrekenen voor het vervoer van koffers, op voorwaarde dat dit voor het begin van de rit wordt afgesproken.
Pleziervaart
Om met een snelle motorboot (>20 km/u) of een pleziervaartuig langer dan 15 meter te varen, heeft u een vaarbewijs nodig. De waterpolitie controleert regelmatig op snelheid en alcoholgebruik.
Hier vind u meer informatie over de voorwaarden voor pleziervaartuigen.
Overzeese gebieden
Wegennetwerk
Het wegennet is relatief goed. Men rijdt rechts in ABC-BES.
Aangezien de verkeersreglementen niet steeds nageleefd worden, is defensief rijgedrag vereist. ’s Nachts rijden wordt best zoveel mogelijk vermeden.
In de hoofdstad zijn er regelmatig files. Houd hiermee rekening bij het plannen van uw verplaatsingen.
Bij reizen naar het binnenland is gewone waakzaamheid geboden.
Openbaar vervoer
- Bus: verhoogde waakzaamheid wordt aangeraden bij het gebruik ervan;
- Taxi: reguliere taximaatschappijen (telefonisch te reserveren) verdienen de voorkeur, deze werken met vaste tarieven. Verhoogde waakzaamheid wordt aangeraden bij het gebruik van taxi’s die men aanhoudt in de straat;
- Trein, tram en metro: onbestaande.
Luchtvaart
Sinds 3 april 2023 zijn de lucht- en zeegrenzen tussen Curaçao en Venezuela weer open. De andere eilanden Bonaire (ook op 3 april 2023) en Aruba (op 1 mei 2023) openen in eerste instantie alleen de maritieme grenzen.
Op ABC-BES vliegen o.m. KLM, Caribbean Airlines, ArkeFly, American Airlines, United Airlines, Delta Airlines, Air Canada, Surinam Airlines en enkele kleinere maatschappijen.
Nadere informatie over veiligheid in het luchtverkeer kan worden gevonden op: The EU Air Safety List (europa.eu).
Scheepvaart
Sinds 3 april 2023 zijn de lucht- en zeegrenzen tussen Curaçao en Venezuela weer open. De andere eilanden Bonaire (ook op 3 april 2023) en Aruba (op 1 mei 2023) openen in eerste instantie alleen de maritieme grenzen.
Zeilers dienen waakzaam te zijn voor piraterij, vooral in de met Venezuela gedeelde wateren. Houd steeds het nummer van de kustwacht bij u: 913 en VHF-kanaal 16. Ingeval van dreiging op zee, waarschuw meteen de kustwacht door de roepletters "coast guard control" tweemaal om te roepen via VHF-kanaal 16.