Reizen naar Nepal: Reisadvies

Reist u naar Nepal? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Nepal

Informatie over de algemene veiligheid in Nepal.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Nepal bevindt zich in een politieke en institutionele overgangsperiode.

In het land komen betogingen en algemene stakingen vaak voor. Deze kunnen spontaan en op korte termijn ontstaan met mogelijke grote gevolgen voor verplaatsingen in het land. Tijdens algemene stakingen (zogenaamde bandhs) en protestacties zijn winkels en scholen gesloten en ligt het openbaar verkeer stil. Het is aangeraden in dergelijke situaties discreet te blijven en samenscholingen te mijden.

Vooraleer te reizen wordt sterk aangeraden om advies in te winnen over de veiligheidssituatie bij lokale instanties, inclusief reisorganisatoren. Dit geldt in het bijzonder voor reizigers die reizen doorheen het Terai-gebied of het uiterste oosten van Nepal plannen.

Reizigers worden ten sterkste aangeraden een beroep te doen op ervaren gidsen of betrouwbare lokale reisbureaus en een goede reisverzekering (medische zorgen en repatriëring) af te sluiten voor u op reis vertrekt. Als u risicovolle activiteiten plant, ga dan na of die gedekt zijn door uw reisverzekering.

 

Terreurdreiging

De terreurdreiging in het algemeen is na het beëindigen van tien jaar interne gewapende conflicten afgenomen. Kleine aanslagen en andere vormen van terreur blijven zowel vooral in afgelegen gebieden als in de Kathmanduvallei wel mogelijk. Al blijft waakzaamheid blijft dus geboden.

Het risico gerelateerd aan de aanwezigheid van landmijnen op of langs bruggen en wegen, vooral in een aantal afgelegen gebieden van het land, is een andere erfenis uit het recente verleden.

Hoewel de buitenlandse toeristen geen onmiddellijk doelwit vormen van eventueel geweld en aanslagen, lopen zij wel het risico om zich op het verkeerde ogenblik op de verkeerde plaats te bevinden. De gevallen waarbij buitenlanders gewond werden zijn zeldzaam, maar niet onbestaande.

 

Criminaliteit

Ernstige criminaliteit is beperkt in Nepal.
 
Kleine straatcriminaliteit (gauwdiefstal, racketing of het bekogelen van de wagen door straatbendes) kan -zij het niet frequent- in de grootstad en toeristische plaatsen voorkomen. Voorzichtig en in de mate van het mogelijke kalm reageren is de boodschap.

Tijdens festivals en het festivalseizoen is verhoogde waakzaamheid geboden wegens verhoogd gevaar voor kleine criminaliteit, waaronder diefstal, inbraken en straatgeweld.

In Kathmandu dienen vrouwen verhoogde waakzaamheid uit te oefenen, in het algemeen is het zich ’s nachts alleen op straat begeven af te raden. In Thamel, Sanepa en Kupondol (Kathmandu) hebben in het verleden verkrachtingen van buitenlandse vrouwelijke toeristen plaatsgevonden.