Reizen naar Nepal: Reisadvies

Reist u naar Nepal? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Gezondheid en hygiëne in Nepal

Informatie over gezondheid en hygiëne in Nepal.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Inzake COVID-19: zie de rubriek COVID-19.

Alle reizigers moeten zich bewust zijn van de risico's voor hun gezondheid tijdens het reizen. Het is belangrijk om de gezondheidsrisico’s van uw bestemming te controleren voor u vertrekt, zodat u zich hierop kunt voorbereiden.

Het is tevens sterk aanbevolen om een goede reisverzekering (medische zorgen en repatriëring) af te sluiten alvorens de reis aan te vangen, vooral als men risicovolle activiteiten plant zoals alpinisme.

De ziekenhuizen met hygiënische en sanitaire standaarden die aansluiten bij die in Europa zijn zeldzaam (te vinden in Kathmandu en Pokhara) en duur. In de rest van het land zijn de hygiënische en sanitaire omstandigheden slecht. Het aantal beschikbare dokters is eveneens erg beperkt. Een evacuatie per helikopter naar Kathmandu is vaak de enige mogelijkheid bij een zwaar ongeval in een afgelegen gebied. De slechte weersomstandigheden beletten vaak dat hulp snel ter plaatse komt.

 
Inentingen en vaccins

Zie deze pagina

 
Bijzondere gezondheidsrisico's

Malaria

Malaria kan in de provincies Terai, vooral op de grens met India, Royal Chitwan Park. Het is ten stelligste aan te raden in deze streken onder een muggennet te slapen, een muggenwerend product met DEET te gebruiken en een profylactisch middel in te nemen voor korte verblijven. In functie van uw algemene gezondheidstoestand, zal uw arts u de meest aangewezen behandeling voorschrijven.

Dengue

In Nepal kan Dengue-koorts voorkomen, men raakt besmet door muggen en het is dus ten zeerste aan te raden anti-mugmaatregelen toe te passen.

Reizigersdiarree

Maatregelen ter preventie van reizigersdiarree zoals handen wassen en drinkwater ontsmetten, zijn essentieel. Ter behandeling van de diarree is het voorkomen of behandelen van dehydratatie primordiaal. Ter preventie van dehydratatie kan gebruik gemaakt worden van speciale zoutoplossingen, bij de apotheek verkrijgbaar. Men vermijdt best de antidiarreïca die in lokale apotheken verkocht worden, en die meestal ondoeltreffend of zelfs gevaarlijk zijn.

Cholera

In de districten van Jajakot, Rukum, Salivan en Dailekh zijn er gevallen van cholera gedetecteerd. Ook in andere gebieden die momenteel niet getroffen zijn door cholera moet de aandacht erop gevestigd worden dat wegens het vochtige en warme klimaat - water en alle rauwe voedingswaren voldoende gedesinfecteerd moeten zijn alvorens zij geconsumeerd kunnen worden.

Hooggebergte

Nepal is een erg bergachtig land. De bezoeker wint voor het vertrek best informatie in over de risico's verbonden aan het reizen op grote hoogte. Reizigers die door de Nepal willen trekken, dienen er zich van te vergewissen dat hun fysieke toestand hen in staat stelt actief te zijn op dergelijke hoogtes.

Hooggebergte houdt steeds een risico in, ook voor mensen die in goede gezondheid verkeren. Neem contact op met het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor vertrek.

Vogelgriep

In 2010 werden in het zuidoosten van het land enkele gevallen van vogelgriep bij pluimvee vastgesteld, zonder menselijke slachtoffers. Ook in augustus en oktober 2013 werd vogelgriep vastgesteld in de Kathmandu vallei (Bagmati, Narayani en Bheri). Uitvoerige informatie vindt u terug in de rubriek "Alles weten over influenza" op de websites van de FOD Volksgezondheid, van de Wereldgezondheidsorganisatie, het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de Voedselketen, FAVV, of de Wereldorganisatie van Diergezondheid, O.I.E.