Reizen naar Nepal: Reisadvies

Reist u naar Nepal? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Nepal

Praktische info over reizen in Nepal.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Combinatie met verblijf in India

India heeft een online systeem voor visumaanvragen voor maximaal 60 dagen met twee binnenkomsten voor toeristische, zaken of medische doeleinden (e-tourist visa). Meer informatie vindt u op deze website.

In geval van twijfel, is het aanbevolen de Indiase ambassade in Brussel te contacteren.

Reizigers die India binnen komen met de bedoeling door te reizen naar een andere internationale bestemming, worden verzocht inlichtingen in te winnen bij hun reisagent en bij de Indiase ambassade, aangaande de reisdocumenten die vereist zijn, vooral indien deze transit een binnenlandse vlucht in India impliceert.

 
Documenten, valuta, communicatie

Alle noodzakelijke reisdocumenten

Belgen die resideren in Nepal wordt aangeraden om zich te registreren bij de Belgische ambassade in New Delhi of op het ereconsulaat van België in Kathmandu. Landgenoten die naar Nepal wensen te reizen worden eveneens uitgenodigd om hun reis te registreren via www.travellersonline.diplomatie.be

 
Rijbewijs

België en Nepal hebben een akkoord inzake wederzijdse erkenning van het rijbewijs. Desondanks is het niet aan te raden om zelf te rijden, vooral als een verplaatsing buiten Kathmandu gepland wordt.

 
Betaalmiddelen

In de steden van Kathmandu en Pokhara vindt men relatief gemakkelijk geldautomaten die toelaten om lokaal geld af te halen met de Belgische bank- of kredietkaart (Maestro-netwerk). Kredietkaarten worden eveneens gemakkelijk aanvaard in internationale hotels en in de grotere restaurants en winkels in deze steden. Het is echter toch aan te bevelen om op voorhand na te gaan of een specifieke kredietkaart wel aanvaard zal worden. Wat de rest van het land betreft, is het aangewezen om contant geld te gebruiken of travellers cheques (in euro of in USD), die in de meeste grote banken en de betere hotels aanvaard worden.

 
Telecommunicatie

Telefonische communicatie blijft moeilijk in afgelegen regio's en ook in de hoofdstad Kathmandu kan het soms voorvallen dat de telefoonlijn niet werkt. Hiermee dient vooral rekening gehouden te worden wanneer bij lange trektochten naar afgelegen gebieden.

 
Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de ter zake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende (privé) maatschappijen (bank, reisverzekeringagentschap), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Bipatride Belgo-Nepalezen dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden.

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies ter zake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire  noodgevallen.
In het geval dat in een bepaald land geen ambassade of consulaat van België gevestigd is, kunnen de Belgen consulaire bijstand vragen aan een diplomatieke of consulaire vertegenwoordiging van een andere lidstaat van de Europese Unie. In Nepal (Kathmandu) hebben de volgende EU-landen een ambassade: Duitsland, Finland en Frankrijk. Het adres van het Belgische ereconsulaat in Kathmandu is het volgende:

Ereconsulaat van België in Kathmandu

Bhagawan Bahal, Thamel, Amrit Marg 643/26, (beter bekend als Astrek Climbing Wall), Kathmandu
Postadres : PO Box 3022, Kathmandu, Nepal
Tel: 
 +977 1 4532867
Mob: +977 985 10 32 785 (enkel voor noodgevallen)
E-mail: 
belgiumconsulatenepal@gmail.com 

AMBASSADE VAN BELGIE IN NEW DELHI
 
50-N, Shantipath, Chanakyapuri
New Delhi - 110021 | India
Tel: +91.11 4242 8000
Fax: +91.11 4242 8002
E-mail: 
newdelhi@diplobel.fed.be
Website:  http://india.diplomatie.belgium.be
Wachtnummer, enkel in geval van nood, en enkel voor Belgen (buiten openingsuren van de ambassade tijdens het weekeind of verlofdagen): +91 98101 17931
Openingsuren: 09u00 – 13u00 & 13u30 – 17u00 (Gesloten op zaterdag en zondag)

Links

Andere nuttige tips of informatie over consulaire bijstand, reizen met huisdieren of met de eigen wagen, verzekeringen, gezondheidsraad, douaneformaliteiten, reisbureaus e.d. kan u terugvinden in de brochure “Reis Wijs!