Reizen naar Nicaragua: Reisadvies

Reist u naar Nicaragua? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Nicaragua

Informatie over de algemene veiligheid in Nicaragua.
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

Waakzaamheid is geboden, gezien de complexiteit van de sociale en politieke situatie in het land.

Na de protesten van april 2018 is de veiligheidssituatie verbeterd. Het is echter niet uitgesloten dat de situatie opnieuw kan verslechteren.

Vermijd bijeenkomsten en demonstraties. Voor buitenlanders is het wettelijk verboden om politieke actie te voeren, mee te doen aan protesten of demonstraties, of om hulp te bieden aan demonstranten, op straffe van arrestatie of uitwijzing. Uiterste voorzichtigheid is geboden bij het uiten van politieke meningen, ook online of op sociale media.

In het geval van demonstraties kunnen wegen worden geblokkeerd. Dit geldt ook voor de wegen van en naar de luchthaven van de hoofdstad Managua.

Informeer u steeds grondig over de laatste ontwikkelingen per regio via de lokale en internationale media.

 
Criminaliteit

Nicaragua heeft lagere criminaliteitscijfers dan de buurlanden. Criminaliteit blijft echter een realiteit in dit verarmde Midden-Amerikaanse land. Zowel toeristen als de lokale bevolking kunnen het slachtoffer zijn van diefstal, seksuele agressie en roofovervallen.

In de hoofdstad komt er meer diefstal voor dan elders in het land, in het bijzonder in de wijk rond de oude kathedraal. Voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van het openbaar vervoer of taxi's, vooral rond markten in de hoofdstad (Huembes, Oriental, etc.) en busstations (Ticabus). Het wordt ten zeerste afgeraden om een ​​taxi te laten stoppen. Ook in de andere grote steden zoals Granada en León is criminaliteit een realiteit. 

Let in het bijzonder op aan de Caraïbische kust (onder andere Bluefields en Puerto Cabezas), op Corn Island en Little Corn Island en op het nabijgelegen eiland San Andrés (dat tot Colombia behoort). Hier zijn onder meer vaak problemen gerelateerd aan drugshandel. Ook in andere toeristische plaatsen aan de Pacifische kust, zoals San Juan del Sur, werden problemen gemeld. Bijzondere voorzichtigheid is geboden in de Triángulo Minero (mijndriehoek), de Noord-Atlantische Autonome Regio's en in de omgeving van de steden Siuna, Rosita en Bonanza, gezien de afgelegen ligging van deze gebieden en het gebrek aan noodinfrastructuur.

Sociale risico's en armoede kunnen leiden tot meer criminaliteit. Gezond verstand en gewone voorzorgsmaatregelen zijn van toepassing:

 • Logeer enkel in hotels van lage categorie (budgethotels) op aanbeveling van vertrouwde personen.
 • Doe niet aan wildkamperen.
 • Stop geen taxi’s op straat en reis niet met andere passagiers. Maak enkel gebruik van radiotaxi’s. Onderhandel de prijs op voorhand met uw taxi.
 • Draag geen waardevolle juwelen en neem geen grote sommen geld mee.
 • Vermijd verlaten stranden en uitkijkpunten, zeker bij of na zonsondergang.
 • Draag uw documenten op uw lichaam (in een klein tasje of binnenzakje) en niet in een kleine reistas of rugzak die gemakkelijk gestolen of losgetrokken kan worden. Bewaar een kopie van uw paspoort en inreisstempel op een veilige plaats, om in geval van diefstal of verlies uw aangifte te vergemakkelijken.
 • Reis niet na zonsondergang.
 • Bied bij een overval geen weerstand, aangezien overvallers niet aarzelen om wapens te gebruiken.
 • Wees bij het zwemmen in de Stille Oceaan en de Caraïbische Zee uiterst voorzichtig, er zijn verraderlijke onderstromingen.
 • Vergezel uw jonge kinderen permanent.

Aangezien België geen ereconsulaat meer heeft in Nicaragua, kan een laissez-passer die alleen directe toegang tot Europa mogelijk maakt, worden afgegeven door de Franse ambassade of een andere Europese ambassade ter plaatse in geval van diefstal of verlies van identiteitsdocumenten. Het zal in dit geval niet mogelijk zijn om via een Amerikaanse luchthaven te reizen.

In geval van een incident kunt u contact opnemen met de Ambassade van België in Panama.