Reizen naar Nicaragua: Reisadvies

Reist u naar Nicaragua? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Nicaragua

Praktische info over reizen in Nicaragua.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Documenten, Valuta, Communicatie

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website. Voor de precieze toegangsvoorwaarden tot Nicaragua dient u de lokale autoriteiten te consulteren.

In geval van diefstal of verlies van uw paspoort, dient u onmiddellijk aangifte te doen bij het dichtstbijzijnde politiebureau.

Een voorlopig paspoort kan zeer snel afgeleverd worden, maar het ereconsulaat is wel verplicht eerst toestemming voor afgifte van het paspoort te vragen aan de ambassade van België in Panama. Het voorlopig paspoort wordt niet geaccepteerd voor een reis óf doorreis, door de Verenigde Staten zonder visum. Het is mogelijk een visum voor de VS in het voorlopig paspoort te plaatsen. Dit proces is omslachtig en duur (zie: https://ni.usembassy.gov/). Het is ook niet altijd gegarandeerd dat u uw visum op tijd zal krijgen. Het is dan ook aangeraden om de voorkeur te geven aan vluchten die niet over de VS gaan. Een reisverzekering die de kosten dekt verbonden aan de diefstal van een paspoort (zoals de aankoop van een nieuw vliegbiljet) is aangewezen. Neem vervolgens ook contact op met de migratiedienst (Dirección General de Migración y Extranjería http://www.migob.gob.ni/migracion/) om uw nieuwe reisdocumenten te regulariseren.

Op de website van de ambassade van België in Panama vindt u meer informatie over wat u kunt doen in het geval van diefstal.

Een gewoon paspoort (geldigheid: 7 jaar) kan persoonlijk aangevraagd worden op een beroepspost (Panama Stad of Mexico Stad zijn de dichtstbijzijnde), en enkel op voorwaarde dat u niet meer bent ingeschreven in België.

 
Rijbewijs

Als toerist kunt u een auto huren (en rijden) met een geldig Belgisch rijbewijs tot een maximum van 60 dagen.

 
Luchthavenbelasting

Bij aankomst moet een toeristenkaart en aankomsttaks betaald worden, ten belope van 10 USD. De luchthavenbelasting om het land te verlaten zit normaal gezien inbegrepen in de prijs van het vliegtuigbiljet.

 
Betaalmiddelen

In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170). De munteenheid in Nicaragua is de córdova. Gelieve voor de wisselkoersen uw bank of wisselagent te raadplegen. Naast de córdova is de Amerikaanse dollar een algemeen aanvaard betaalmiddel. Euro's kunt u best bij banken wisselen. Kredietkaarten worden in de meeste winkels en in de horeca aanvaard.

 
Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Hou er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Aangezien wij aanraden naar een privéziekenhuis te gaan als u medische verzorging nodig heeft, is een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) absoluut noodzakelijk.

 
Gsm en communicatiefaciliteiten

Een Belgische gsm kan in Nicaragua gebruikt worden. In geval van diefstal of verlies van uw gsm, kunt u de volgende nummers bellen om uw nummer te blokkeren:

Proximus: +32 28199770
Orange: + 32 495 95 95 00.
BASE: +32 486 19 1999

 
Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de terzake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Bipatride Belgo-Nicaragua dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden. 

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies terzake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire  noodgevallen.

In Nicaragua is geen ambassade of beroepsconsulaat van België gevestigd. De bevoegde Belgische ambassade voor Nicaragua is gelegen in Panama Stad. Er is wel een Belgisch ereconsulaat in Managua. Ereconsulaten hebben evenwel minder bevoegdheden.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ook aan uw reis te registreren via http://travellersonline.diplomatie.be