Reizen naar Nicaragua: Reisadvies

Reist u naar Nicaragua? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Nicaragua

Praktische info over reizen in Nicaragua.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Gezondheids- en migratiebepalingen die van kracht zijn voor binnenkomst in het land

De vaccinatie tegen gele koorts moet in orde zijn (zie de rubriek "Gezondheid en hygiëne in Nicaragua").

In alle gevallen moet, voordat u het land binnenkomt, het onderstaande formulier worden ingevuld en naar volgende email-adres verstuurd worden: solicitudes@migob.gob.ni. Het kan ook direct online worden ingevuld.

Formulier in te vullen voordat u Nicaragua binnenkomt

Daarnaast kunnen lokale autoriteiten om aanvullende informatie vragen voor gezondheids- of veiligheidsdoeleinden. Het niet naleven van de gevraagde formaliteiten kan leiden tot weigering van toegang tot het land. Het wordt ten zeerste aanbevolen om contact op te nemen met uw luchtvaartmaatschappij of lokale autoriteiten, die per e-mail of telefoon bereikbaar zijn op (+505) 2253 8096 of (+505) 2253 8097, om er zeker van te zijn dat toegang tot het land wordt toegestaan.

Documenten, Valuta, Communicatie

Alle noodzakelijke reisdocumenten worden vermeld onder de gelijknamige rubriek op deze website. Voor de precieze toegangsvoorwaarden tot Nicaragua dient u de lokale autoriteiten te consulteren.

In geval van diefstal of verlies van uw paspoort, dient u onmiddellijk aangifte te doen bij het dichtstbijzijnde politiebureau. Aangezien België geen ereconsulaat meer heeft in Nicaragua, kan een laissez-passer die alleen directe toegang tot Europa toestaat, worden afgegeven door de Franse ambassade of een andere Europese ambassade aldaar. In dit geval zal het niet mogelijk zijn om via een Amerikaanse luchthaven te reizen.

Op de website van de ambassade van België in Panama vindt u meer informatie over wat u kunt doen in het geval van diefstal.

Een gewoon paspoort (geldigheid: 7 jaar) kan persoonlijk aangevraagd worden op een beroepspost (Panama Stad of Mexico Stad zijn de dichtstbijzijnde), en enkel op voorwaarde dat u niet meer bent ingeschreven in België.

 
Rijbewijs

Als toerist kunt u een auto huren (en besturen) met een geldig Belgisch rijbewijs tot een maximum van 60 dagen.

 
Luchthavenbelasting

Bij aankomst moet een toeristenkaart en aankomsttaks betaald worden, ten koste van 10 USD. De luchthavenbelasting om het land te verlaten zit normaal gezien inbegrepen in de prijs van het vliegtuigbiljet.

 
Betaalmiddelen

In geval van verlies, diefstal of fraude van een Belgische krediet- of bankkaart, neem dan onmiddellijk contact op met Card Stop (0032 78 170 170). De munteenheid in Nicaragua is de córdoba. Gelieve voor de wisselkoersen uw bank of wisselagent te raadplegen. Naast de córdoba is de Amerikaanse dollar een algemeen aanvaard betaalmiddel. Euro's kunt u best bij banken wisselen. Kredietkaarten worden in de meeste winkels en in de horeca aanvaard.

 
Reisverzekering

Gelieve na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Hou er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden. Aangezien wij aanraden naar een privéziekenhuis te gaan als u medische verzorging nodig heeft, is een aangepaste reisverzekering met voldoende dekkingslimiet (medische zorgen, repatriëring en rechtsbijstand) absoluut noodzakelijk.

 
Gsm en communicatiefaciliteiten

Een Belgische gsm kan in Nicaragua gebruikt worden. In geval van diefstal of verlies van uw gsm, kunt u de volgende nummers bellen om uw nummer te blokkeren:

Proximus: +32 28199770
Orange: + 32 495 95 95 00
BASE: +32 486 19 1999

 
Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland, kunnen de Belgen hulp vragen aan de ambassades en consulaten van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de ter zake bevoegde plaatselijke overheid (lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent), en zich enkel nog tot een Belgische diplomatieke of consulaire post kunnen wenden. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Bipatride Belgo-Nicaraguaanse burgers dienen er zich bewust van te zijn dat de Belgische autoriteiten niet in staat zijn om consulaire bijstand te verlenen aan hen wanneer zij zich in het land van hun andere nationaliteit bevinden. 

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies ter zake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire noodgevallen.

In Nicaragua is geen ereconsulaat van België gevestigd. De bevoegde Belgische ambassade voor Nicaragua is gelegen in Panama Stad.

Om ons in staat te stellen een eventuele consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, is het aangeraden uw reis te registreren via Travellers Online.