Reizen naar Nieuw-Zeeland: Reisadvies

Reist u naar Nieuw-Zeeland? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Klimaat en rampen in Nieuw-Zeeland

Informatie over klimaat en rampen in Nieuw-Zeeland.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Klimaat en meteorologische fenomenen

Het Meteorologisch Centrum van Nieuw-Zeeland geeft goede informatie over de weersverwachtingen en eventuele noodsituaties op zijn website.

Het weer in Nieuw-Zeeland kan heel snel omslaan, vooral in de winter. Nieuw-Zeeland kent extreme temperatuurverschillen in slechts enkele uren (‘Four seasons in one day’). Houd hiermee rekening wanneer u zich op weg bevindt en vooral ook bij wandeltochten in de vrije natuur. Wanneer u van plan bent meerdere dagen in de natuur te wandelen is het raadzaam om uw reisschema achter te laten bij een reisagent of een parkwachter: breng iemand op de hoogte van uw reisschema.

 
Natuurrampen

Nieuw-Zeeland is gevoelig voor aardbevingen. Lichte en middelmatige aardbevingen zijn heel gewoon. In geval van een natuurramp, inclusief aardbevingen en tsunami's, dient u het advies van lokale autoriteiten op te volgen. Meer informatie over aardbevingen kunt u vinden op volgende website.

Bij een grote aardbeving moet u proberen gebouwen te verlaten en oppassen voor rondvliegend glas. Vergeet niet dat er in de eerste uren na de eerste schok, naschokken kunnen zijn. Volg steeds de instructies van de hulpdiensten.

Er zijn veel actieve vulkanen in Nieuw-Zeeland (vooral op het Noordereiland). De voorbije jaren vonden er verschillende kleinschalige uitbarstingen plaats. Ook Auckland bevindt zich bovenop een vulkanisch gebied. Raadpleeg de meest recente informatie op deze website.

Mocht er zich tijdens het verblijf in het buitenland een ramp of onvoorziene gebeurtenis voordoen, dan wordt van de reizigers verwacht dat zij zo spoedig mogelijk hun gezinsleden of naaste vrienden in België over hun toestand inlichten en hen geruststellen. Als de communicatie met het buitenland onmogelijk is, kan men zich wenden tot de Ambassade in Canberra of het dichtstbijzijnde ereconsulaat van België of van een andere EU-lidstaat.