Reizen naar Niger: Reisadvies

Reist u naar Niger? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Praktische info voor Niger

Praktische info over reizen in Niger.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Documenten, valuta, communicatie

Via deze link vindt u nuttige informatie over de  reisdocumenten voor een reis naar Niger.

 
Rijbewijs

Het Belgische rijbewijs is geldig voor bezoekers, maar wie in Niger woont, moet het door een plaatselijk rijbewijs laten vervangen.

Een internationaal rijbewijs, dat altijd van het national rijbewijs vergezeld moet worden, kan worden verkregen bij de Belgische gemeente waar men is ingeschreven.


Betaalmiddelen 

Neem onmiddellijk contact op met Card Stop (+ 32 78 170 170) in geval van verlies, diefstal of fraude van uw betaalmiddelen.

De munteenheid in Niger is de Franc CFA, die een vaste pariteit heeft tegenover de euro (1 euro = 655,957 FCFA).

De meest courante betalingsmethode is contant geld, maar sommige hotels aanvaarden kredietkaarten.

Als u contant wenst te betalen, is het aangeraden uw deviezen in FCFA te wisselen in een bank. Met uw internationale bankkaart kan u contant geld afhalen in geldautomaten. Het is aangeraden dat op een veilige plaats te doen. De meeste grote hotels beschikken over automaten waar op een veilige manier cash geld kan afgehaald worden.

 
Reisverzekering

Het is noodzakelijk om na te gaan of de verzekering van uw ziekenfonds voldoende dekking biedt voor uw bestemming en uw manier van reizen. Houd er rekening mee dat deze verzekering vervalt na een verblijf van 3 maanden in het buitenland. Ook als u verzekerd bent bij uw ziekenfonds, is een aanvullende reisverzekering met een voldoende hoge dekkingslimiet (reisbijstand, repatriëring, rechtsbijstand) noodzakelijk.

 
Gsm en communicatiefaciliteiten

Het netwerk is degelijk maar overkoepelt enkel de belangrijkste steden. Het gsm-netwerk is zwak ontwikkeld en zelfs onbestaand buiten de belangrijke steden maar neemt snel toe in omvang. Het gebruik van een satelliettelefoon is sterk aangeraden bij verplaatsingen buiten de hoofdstad.

 
Consulaire bijstand

In geval van onvoorziene ernstige moeilijkheden in het buitenland kunnen de Belgen in Niger hulp vragen aan de Ambassade van België. Consulaire bijstand wordt verleend aan landgenoten die tevergeefs de hulp ingeroepen hebben van de bevoegde plaatselijke overheid (bijvoorbeeld de lokale politie) of dienstverlenende maatschappijen (bank, verzekeringsagent, reisagentschap), en zich enkel nog tot de Belgische diplomatieke post kunnen wenden. Als de ambassade niet bereikbaar zou zijn, kunnen Belgen consulaire bijstand vragen aan een diplomatieke of consulaire vertegenwoordiging van een andere EU-lidstaat. Aan deze bijstand wordt een einde gesteld zodra de reizigers op eigen krachten verder kunnen.

Humanitaire hulp, conform de internationale conventies ter zake, zal in de mate van het mogelijke geboden worden in humanitaire noodgevallen.

De ambassade van België in Niamey is bereikbaar tijdens de kantooruren op het telefoonnumer +227 2073 5469 of per mail via Niamey@diplobel.fed.be

Buiten de kantooruren kan enkel voor dringende zaken volgend nummer worden gebruikt: +227 82817568.