Reizen naar Nigeria: Reisadvies

Reist u naar Nigeria? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Algemene veiligheid in Nigeria

Informatie over de algemene veiligheid in Nigeria.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

De toestand in een groot gedeelte van het grondgebied van Nigeria is buitengewoon onveilig. Het gaat daarbij om de volgende regio’s: het Noordoosten, het Noordwesten, de gehele centrale regio (de zogenaamde ‘Middle Belt’) en de ruime regio rond de Nigerdelta (Zuidoost-Nigeria). Ook elders in het land is waakzaamheid steeds geboden. Ontvoeringen zijn schering en inslag over het gehele grondgebied van het land en vormen niet enkel een grote dreiging voor expats, maar ook voor de lokale bevolking.

Als gevolg van de onveiligheid in het land vinden er in meerdere steden en deelstaten strenge politiecontroles plaats, vooral ’s avonds en ‘s nachts.

 

Noordoosten, Noordwesten & Centraal-Nigeria

Nog altijd woedt er in Noordoost-Nigeria (Adamawa, Borno en Yobe) een strijd tussen de terroristische groeperingen ISWAP en Boko Haram enerzijds en het Nigeriaanse leger anderzijds. Criminele bendes breiden zich ook uit in Noordwest-Nigeria (Sokoto, Zamfara, en delen van Katsina, Kaduna, Niger en Kebbi), Deze groepen bestaan soms uit honderden mannen die deelnemen aan grootschalige moordpartijen. Criminele bendes maken tevens Centraal-Nigeria (de hele ‘Middle Belt’) onveilig, een regio die overigens geteisterd wordt door gevechten tussen veetelers en landbouwers.

Hoewel in het verleden (2011 en 2014) terroristische aanslagen plaatsvonden in de hoofdstad Abuja en soms door de ordetroepen melding gemaakt wordt van terroristische dreiging in de stad, kan deze mede omwille van de belangrijke aanwezigheid van ordetroepen in vergelijking met omringende regio’s als relatief veilig (op andere vormen van criminaliteit na, zie hieronder) bestempeld worden.

Het is belangrijk om te weten dat terroristische groeperingen (ISWAP en Ansaru) FCT (Federal Capital Territory) en mogelijk ook Abuja regelmatig in het vizier krijgen. Verscheidene ambassades melden een verhoogd risico op terreuraanslagen in het centrum van Abuja. Extra voorzorgsmaatregelen en oplettendheid in en rond de hoofdstad zijn dus noodzakelijk. Er wordt bovendien aangeraden om verplaatsingen ’s nachts tot een minimum te beperken, dit om de vele militaire controleposten – een gewild doelwit voor gewapende groeperingen – zo veel mogelijk te vermijden.

Alle reizen naar de deelstaten Adamawa, Bauchi, Borno, Gombe, Jigawa, Kaduna. Kano, Katsina, Plateau, Sokoto, Yobe en Zamfara worden dan ook formeel afgeraden.

Niet-essentiële reizen naar Kwara, Nassarawa, Benue, Taraba, Kebbi en Niger worden eveneens afgeraden.

 

Niger Delta en Zuidoost-Nigeria

Ontvoeringen, waarbij expats vaak het doelwit zijn, politiek geweld (georkestreerd door voorstanders van een onafhankelijk Biafra) en andere criminele activiteiten maken van Zuidoost-Nigeria en van de brede regio rond de Nigerdelta onveilige regio’s. Ook het ‘cultisme’-fenomeen (geheime genootschappen die ontstonden in studentenmilieus en die steeds meer betrokken raakten bij criminele activiteiten) vormt een belangrijk veiligheidsprobleem, vooral maar niet uitsluitend in en rond de deelstaat Edo.

Alle reizen naar Akwa Ibom, Anambra, Bayelsa, Delta, Imo en Rivers worden afgeraden.

Niet-essentiële reizen naar Abia, Ebonyi, Enugu, Ekiti, Edo en Ondo worden ook afgeraden.

 

Demonstraties

Lagos, Abuja en andere Nigeriaanse steden zijn vaak het toneel van protestdemonstraties (onder meer omwille van politieke, religieuze of etnische redenen) die soms gewelddadig verlopen en dodelijke slachtoffers maken, zowel bij de manifestanten als bij de ordediensten. Omdat deze manifestaties niet altijd op voorhand (officieel) aangekondigd worden, is waakzaamheid ten allen tijden geboden. U wordt in ieder geval steeds aangeraden grote menigtes, demonstraties en samenscholingen te vermijden, en, wanneer demonstraties zich voordoen, de berichtgeving in de media te volgen en u te informeren over de actuele (lokale) ontwikkelingen.

 

Criminaliteit

Gewelddadige criminaliteit (gewapende overvallen, kidnappings, carjackings) komt recentelijk in alle delen van het land voor. Soms worden die misdaden gepleegd door personen die een politie- of legeruniform dragen. Inbraken gebeuren vaak door zwaar bewapende gangsters.

In Abuja is het aangeraden de weg tussen de luchthaven en de stad niet alleen af te leggen en deze zeker ’s nachts te vermijden.

Reizigers die in Lagos aankomen, dienen bijzonder oplettend te zijn. Bij aankomst op de luchthaven laten zij zich het best afhalen door iemand die zij kennen en die voor veilig vervoer naar de stad kan instaan.

Sommige migratie- of anti-drugsambtenaren deinsden er in het verleden niet voor terug reizigers te intimideren door lastige vragen te stellen over hun identiteit of bagage. Doel is telkens geld af te troggelen. Reizigers moeten beleefd blijven, maar hier in de mate van het mogelijke niet op ingaan.

Een stilstaand voertuig kan altijd overvallen worden, ook in een file. Bij uitstek in Lagos is het uitkijken voor deze praktijk. Overvallen of nepcontroles met misdadige intenties komen regelmatig voor, vooral op de verbindingswegen tussen steden.

Het wordt ten stelligste afgeraden 's nachts te rijden. Alle autoportieren en -ramen blijven best permanent gesloten. Bij langere verplaatsingen moet men zich ervan vergewissen dat het vervoermiddel technisch in orde is. Gewapende gangsters patrouilleren op de hoofdwegen en overvallen – soms op zeer gewelddadige wijze – gestrande passagiers.

Onbekenden die ongevraagd hun hulp aanbieden hebben dikwijls een crimineel oogmerk. Ga niet in op voorstellen waarbij een beloning in het vooruitzicht wordt gesteld.

De georganiseerde corruptie is wijdverspreid in Nigeria. Geef telefonisch of via andere contacten geen gegevens over uw eigen persoon, uw familie, creditcards of bankrekeningen door aan mensen die u niet goed kent.

Het gebeurt niet zelden dat (zaken)mensen het slachtoffer zijn van oplichting door zogenaamde Nigeriaanse zakenlui. Tijdens handelsprospecties is het noodzakelijk voorzichtig te zijn bij het kiezen van lokale zakenpartners en over alle nodige garanties te beschikken vooraleer transacties aan te gaan.

 

Internetcriminaliteit

Internetcriminaliteit is een wijdverspreid fenomeen. Virtuele partners zijn in heel wat gevallen oplichters die enkel op geld uit zijn. Men dient ook voorzichtig te zijn bij verkoop via websites. De website van de bank die zogenaamd betalingen uitvoert, wordt dikwijls nagebootst. Het is aangeraden eerst aan een Belgische bank te vragen of het om een authentiek bericht gaat.

Pogingen tot oplichting door personen ontmoet via het internet (dating sites, Facebook, e-mails, chats, …) komen vaak voor. Er worden verhalen verzonnen over fictieve hospitalisaties, overvallen en ongevallen, waarbij het leven van het zogenaamde slachtoffer alleen kan worden gered door financiële bijstand (vanuit Europa). Het zogenaamde slachtoffer heeft meestal dringend geld nodig om terug te kunnen keren, het ziekenhuis te kunnen betalen, de politie- of immigratieofficieren te kunnen vergoeden. Ga daar nooit op in. Slachtoffers van zulke criminaliteit kunnen klacht indienen bij de Nigeriaanse Economic and Financial Crimes Commission, al levert dat bijna nooit iets op.