Reizen naar Nigeria: Reisadvies

Reist u naar Nigeria? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Laatste update en COVID-19 in Nigeria

Laatste updates en informatie over de COVID-19 in Nigeria.
 1. Nog steeds geldig op
 2. Laatst bijgewerkt op

Aanvallen in de buurt van hoofdstad Abuja (Kuje, Bwari en Zuma)

In de maand juli voerden criminele en/of terroristische groeperingen verscheidene aanvallen uit in de buitenwijken van de hoofdstad Abuja. Zo werden bij een aanval op een gevangenis in Kuje honderden gevangenen bevrijd en werden militairen aangevallen in de buurt van Bwari en van de toeristische trekpleister Zuma Rock. Gezien bovenstaande en de vrees dat vroeg of laat ook het centrum van Abuja geviseerd wordt, zijn extra voorzorgsmaatregelen en oplettendheid in en rond de hoofdstad de komende maanden noodzakelijk. Er wordt bovendien aangeraden om verplaatsingen ’s nachts tot een minimum te beperken.

Meer informatie in de rubriek Algemene veiligheid

Coronavirus COVID-19

 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar landen buiten de Europese Unie zijn sterk afgeraden voor niet-gevaccineerde reizigers.
 • Informatie over de maatregelen bij terugkeer naar België vindt u op info-coronavirus

 

Reizen naar Nigeria (regels van kracht vanaf 4 april 2022)

Hierbij moet rekening gehouden worden met een aantal belangrijke modaliteiten:

 • Alle reizigers (ook volledig gevaccineerde) naar Nigeria moeten zich online registreren via een nationaal portaal om een vragenlijst in te vullen en relevante documenten zoals een scan van het paspoort, vaccinatiebewijs (indien van toepassing), en resultaat van PCR-test (indien niet of niet volledig gevaccineerd) te uploaden. Na registratie en eventuele betaling voor 2 PCR-testen (zie hieronder) kan de reiziger op het portaal op een “Get Permit to Travel” knop drukken om het reiscertificaat met QR-code te bekomen. Dit wordt ook naar de reiziger gestuurd via e-mail. Het reiscertificaat met QR-code moet bij vertrek en bij aankomst in de luchthaven worden voorgelegd.
 • Volledig gevaccineerde reizigers en kinderen onder de 18 jaar zijn niet langer verplicht om een PCR-test te ondergaan voor het vertrek naar Nigeria. Zij moeten na hun aankomst in Nigeria ook niet langer een PCR-test ondergaan of in quarantaine gaan. Voor het vertrek en bij aankomst in Nigeria moeten zij wel een bewijs van vaccinatie en het reiscertificaat met QR-code (zie hierboven) voorleggen.
 • Reizigers die niet of niet volledig gevaccineerd  moeten in het land van vertrek een PCR-test ondergaan en daarbij negatief testen op COVID-19. De PCR-test dient binnen de 48 uur voor het vertrek plaats te vinden. Nog steeds voor het vertrek moet de niet of niet volledige gevaccineerde reiziger op een portaal (zie hierboven) een bewijs van zijn negatieve PCR-test uploaden. Een elektronische of papieren kopie van de negatieve test  moet ook getoond worden bij vertrek en bij aankomst in de luchthaven.
 • Via het online portaal moet de niet of niet volledig gevaccineerde reiziger betalen voor twee nieuwe PCR-testen, die op de 2de en de 7de dag na aankomst moeten worden afgelegd. Het portaal biedt reizigers de mogelijkheid om te kiezen waar en wanneer ze de PCR-testen willen laten uitvoeren. Voor reizigers die niet of niet volledig gevaccineerd zijn blijft overigens een verplichte quarantaine (zelfisolatie) van 7 dagen na aankomst van kracht. Indien de test op dag 7 negatief blijkt mag de reiziger op de 8ste dag na aankomst de quarantaine staken.
 • Bij vertrek uit Nigeria worden reizigers aangemoedigd om een bewijs van volledige vaccinatie tegen COVID-19 te hebben, en zich vertrouwd te maken met en te voldoen aan de COVID-19-richtlijnen -en vereisten van bestemmings- of transitlanden.

 

Binnenlandse maatregelen

De Nigeriaanse autoriteiten namen eind maart een reeks maatregelen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Sinds 2 juni worden deze maatregelen op regelmatige basis herzien. Op 25 oktober zijn de volgende regels van kracht:

 • De avondklok blijft van kracht tussen middernacht en 4.00 uur ’s morgens;
 • Openbaar vervoer is weer toegelaten mits respect van de maatregelen voorgeschreven door NCDC (zoals het dragen van een mondmasker);
 • Onderwijsinstellingen worden gradueel heropend;
 • Religieuze plaatsen van samenkomst mogen 50% van hun maximaal aantal bezoekers ontvangen en moeten de maatrgelen voorgeschreven door het NCDC respecteren; religieuze evenementen met meer dan 50 personen moeten buiten georganiseerd worden;
 • Massabijeenkomsten van meer dan 50 personen buiten werkplaatsen en religieuze plaatsen van samenkomst blijven verboden;
 • De toegang tot supermarkten en open markten is eveneens onderhevig aan strikte hygiënische maatregelen (zoals het dragen van een masker);
 • Alle bars en discotheken blijven gesloten. Restaurants mogen 50% van hun maximumaantal klanten ontvangen. Hotels (en hun restaurants) zijn open. Fitnesszalen, cinema’s en pretparken blijven gesloten.

Vele van deze regels worden in de praktijk niet nageleefd of gesanctioneerd.

In elke deelstaat van Nigeria heeft de gouverneur de mogelijkheid om voor zijn deelstaat maatregelen uit te vaardigen die afwijken van deze die van toepassing zijn op federaal niveau. Dit gebeurt vaak.

Meer informatie vindt u terug op de website van het Ministerie van Volksgezondheid, Nigerian Centre for Disease Control (NCDC).

Personen met COVID-19-symptomen worden aangespoord om het noodnummer van het NCDC te bellen op 0800 9700 0010 (gratis) of:

 • SMS: 0809 955 5577
 • Whatsapp: 0708 711 0839
 • Twitter/Facebook: @NCDCgov
 • E-mail: info@ncdc.gov.ng

 

Meer informatie

Meer informatie over het coronavirus vindt u op de website info-coronavirus van de Belgische FOD Volksgezondheid of op de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (Antwerpen)