Reizen naar Nigeria: Reisadvies

Reist u naar Nigeria? Ontdek onze reisadviezen voor deze bestemming. Het reisadvies is slechts bedoeld als leidraad en is niet bindend.

Lokale wetgeving in Nigeria

Informatie over de lokale wetgeving in Nigeria.
  1. Nog steeds geldig op
  2. Laatst bijgewerkt op

Als bezoeker van een land bent u, net als de bewoners zelf, onderworpen aan de wetten van het gastland.

 

Doodstraf

In Nigeria en vooral (maar zeker niet uitsluitend) in de staten in het noorden van het land, die de sharia toepassen, staat de doodstraf op tal van misdrijven: overspel, (gewapende) overval, godslastering, terrorisme, moord, verkrachting, homoseksualiteit, enz.

Gevangenisstraffen voor homoseksualiteit lopen in Nigeria op tot 14 jaar. In gebieden waar de shariawetgeving van toepassing is (die onder bepaalde voorwaarden enkel van toepassing is op moslims), staat de doodstraf op homoseksualiteit. Niets doet uitschijnen dat dit niet zou gelden voor niet-Nigerianen.

 

Drugs

De verkoop, het bezit of het gebruik van drugs worden bestraft met levenslange opsluiting.

 

Fotografie

Het is verboden luchthavens te fotograferen, en ook elke andere strategische plaats. Die kwalificatie moet erg ruim geïnterpreteerd worden (bv. elk officieel gebouw, bruggen, dammen).

 

Zeden en gewoonten

Zowat de helft van de Nigeriaanse bevolking is moslim. In het Zuiden worden de islamitische voorschriften niet op de letter gevolgd. In het Noorden leidde de invoering sinds 2000 van de Sharia in 12 staten tot een soms strenge naleving van sociaal-religieuze regels. Men vermijdt best zichtbaar alcoholverbruik en, voor vrouwen, bepaalde kledij (minirokken, shorts, enz.).

 

Vrouwelijke Genitale Verminking

Geschat wordt dat 20% van de Nigeriaanse vrouwen tussen 15 en 49 jaar vrouwelijke genitale verminking (VGV) heeft ondergaan. VGV is een praktijk die (zware) fysieke en psychologische complicaties veroorzaakt bij meisjes en vrouwen.

Bovendien is VGV verboden in België en kan elke persoon die een genitale verminking op een minderjarige uitvoert, vergemakkelijkt of bevordert – ook wanneer de verminking buiten de landsgrenzen uitgevoerd werd – vervolgd worden wanneer hij/zij zich op het Belgisch grondgebied bevindt.